Мерките за сигурност по летищата и транспортните обекти са засилени, защото сме преценили, че там е съсредоточен основният риск от терористична заплаха. Това обяви вицепремиерката и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, след като депутатите от вътрешната комисия и тази за контрол на спецслужбите изслушаха ръководствата на МВР, ДАНС и разузнаването за обстановката след кървавия атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул.

И Бъчварова, и шефът на ДАНС Димитър Георгиев заявиха, че рискът от тероризък общо е висок, но няма данни за непосредствена контретна заплаха на територията на страната, нито са постъпвали подобни сигнали.

„Ние действаме по логиката, че в относителна географска близост има усложняване на ситуацията на сигурността и за това активизираме част от мерките”, заяви вицепремиерката и припомни, че има разработен план за сигурност, приет от Министерския съвет в края на 2015 г. 

Димитър Георгиев добави, че на наша територия няма информация за клетки на ДАЕШ (Ислямска държава - б.р.)

Министър Бъчварова не беше словоохотлива по темата за т.нар. "паравоенни организации", които шестват в морските общини и които влязоха в сблъсъци с граждани, протестиращи срещу "Нощните вълци" на Владимир Путин днес в Бургас. 

МВР работи по всички групи, които нарушават обществения ред. Има 16 души, задържани в Бургас днес, ако се интересувате конкретно от този случай, стана ясно от думите й пред журналисти.

На въпрос каква е и позицията на ДАНС по казуса и наличието на такива организации вицепремиерката отговори с контравъпрос:

Какво ще кажат правозащитните организации...

Тя припомни, че позицията на МВР за действията на такива паравоенни формирования е ясна - когато се докаже противообществена такава дейност – това не се приема. От думите й стана ясно още, че МВР не следи съдържанието на провеждани от различни организации решения.