Засега не е сигурно кой точно е извършил масовото убийство на истанбулското летище "Ататюрк". Никой не е поел отговорност. Но нападението носи почерка на терористичната организация "Даеш" ("Ислямска държава - б.р.). Атаките с автомати и коланите с експлозиви - кървавата баня веднага навя спомените от атентатите на "Даеш" в Париж, взривовете и стрелбите в баровете, кафенетата, в зала "Батаклан" и пред "Стад дьо Франс". Като пример за съвместни терористични действия, които изискват дългосрочно планиране", може да са послужили нападенията в Мумбай през 2008 г.

42-МА УБИТИ ПРИ АДСКИ АТЕНТАТ В ИСТАНБУЛ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Освен това местопроизшествието съответства на съществуващата тактика на "Даеш". Нападението срещу третото по големина летище на континента, което милиони европейци познават като транспортен възел, предизвиква страх далеч извън пределите на Турция и така привлича още повече вниманието.

Още преди няколко седмици в аудиообръщение "Даеш" призова за извършване на нападения по време на Рамазана. Потенциалните джихадисти не са длъжни веднага да тръгнат за Сирия. Нападенията срещу цивилното население в Европа са доста по-ефективни, се казваше в обръщението. Свещеният месец Рамазан завършва на 4 юли. Възможно е това да е само съвпадение, но напоследък атаките на "Даеш" зачестиха. Миналата седмица двама терористи самоубийци на сирийската граница убиха шестима йордански войници. В понеделник 8 камикадзета нападнаха християнско село в Ливан. Неотдавнашният атентат (в Истанбул - б.р.) съвпадна с важна за "Даеш" годишнина. Именно на този ден преди две години джихадистите провъзгласиха своя „халифат“.

Но този "халифат" се руши. "Даеш" търпи поражения едно след друго. Контролът над иракския град Фалуджа отдавна е изгубен. Сега наближава битката за мегаполиса Мосул. Битки се водят и в Манбиджа. Превземането на този северен сирийски град ще открие пътя за настъпление към Рака, столицата на "Даеш". Според съобщенията терористите страдат от огромна липса на пари.

Преместване към Европа

Но неуспехите на "Даеш" в Сирия и Ирак не намаляват терористичната заплаха.

"По-скоро се опасяваме от екстернализиране, пренасане на дейността на "Даеш" в Европа", казаа германският вътрешен министър Томас де Мезиер. Ханс Георг Маасен - председател на германската Федерална служба за защита на Конституцията, нарече ситуацията сериозна. Германия остава в центъра на вниманието на "Даеш", а също така на "Ал Кайда" (наследниците на Осама бен Ладен се разширяват в сянката на "Даеш"). В 17 случая Федералната служба за защита на Конституцията намери убедителни докаазателства, че джихадисти са пристигнали в страната в качеството на бежанци, съобщи Маасен. Но повечето от тях вече са или мъртви, или арестувани. Миналата седмица Белгия също извърши редица арести. Според съобщенията дваама белгийски граждани планирали нападение срещу фен зоната по време на излъчването на мач от европейското първенство по футбол. по-рано медиите съобщиха, че двама командири на "Даеш" са тръгнали към Франция и Белгия именно с тази цел.

По време на европейското първенство по футбол световната общественост бе също така изплашена от убийството на полицаи от привърженици на "Даеш" в Манявил, недалеч от Париж. Не трябва да смятаме обаче, че проблемът е решен. Преди шампионата германското управление на криминалната полиция даде на финала на първенството "особено опасно" ниво. Той ще се играе на 10 юли на "Стад дьо Франс".

-----

* Коментарът на австрийския вестник „Ди Пресе" е редакционен.