Българското правителство ще поиска експертна помощ от Европейската комисия за предстоящи промени на главата за несъстоятелността на Търговския закон, съобщи днес пред Клуб Z министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Службата за подкрепа на структурните реформи към Генералния секретариат на Комисията днес е потвърдила пред Захариева, че може да изпрати експертна мисия за ремонт на Търговския закон в тази му част. Тя би била подобна на мисията, която в момента оценява състоянието на прокуратурата, каза Захариева.

Опростяване на тромавите процедури за фалит е една от главните препоръки на Европейския съюз към България в рамките на т.нар. Европейски семестър - циклично годишно взаимно наблюдение върху икономическите реформи и бюджетните планове на държавите-членки. 

"Съществуващата рамка за несъстоятелност осигурява малко поле за ефективно решаване на дългови проблеми и прави малко да адресира на високото ниво на корпоративна задлъжнялост",  пише в последните препоръки към България, приети неотдавна от Съвета на министрите. "Реформи, които да улеснят процедурите по корпоративната несъстоятелност могат да подобрят намаляването на дълговете и пътя към ново кредитиране и инвестиции"

Четвъртата от препоръките на Съвета е "да се реформира рамката за несъстоятелност, за да се ускорят процедурите по обезщетяване и разрешаване и да се подобри тяхната ефективност и прозрачност".

Захариева днес се срещна със заместник-председателите на Комисията Кристалина Георгиева и Валдис Домбровскис. Основна тема на разговорите бяха съдебните реформи свързани с европейското наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи у нас.