Нововъведение в пропускателния режим във 9-а Френска езикова гимназия в София, което ще влезе в сила от 15 септември, предизвика политически въпроси, след като темата се появи в социалните мрежи. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е възпитаник на училището, прати писмо до министъра на образованието Меглена Кунева и поиска среща с директорката на гимназията Емилия Богданова по случая.

За какво става въпрос?

В сайта на Френската гимназия на 28 юни се е появило съобщение, че от новата учебна година ще има нов режим за достъп до сградата на училището - чрез магнитна карта. Новината, адресирана до учители, ученици и родители започва така:

За осъществяване на новия пропускателен режим в 9.ФЕГ предлагаме две възможности: 1. Магнитна карта или 2. Съвместно с Fibank за нашите ученици дебитни карти DebitMasterCardPayPass (безплатно) с преференциални условия.

Този вид карти ще могат да се ползват за вход в училище и като дебитни (по тази сметка ще се привеждат стипендиите на учениците);

DebitMasterCardPayPass са без такса плащане на ПОС, без такса плащане в интернет, без такса теглене от банкомат в страната. Не е задължително картата да се ползва като дебитна, тя може да служи само за вход. 

В съобщението е подробно описано какво се прави, за да се сдобие ученикът с въпросната дебитна карта във всички случаи - ако е непълнолетен, ако родителите нямат своя сметка в съответната банка, ако имат, ако ученикът вече е 18-годишен. Описани са и документите, които трябва да се подадат. 

Най-долу на новината е написано, че за учениците има и друга опция за влизане в сградата, която не е обвързана с предлаганата услуга:

Ако някой родител категорично не е съгласен детето му да притежава такава дебитна карта, ученикът ще получи магнитна карта за достъп, себестойността на която ще се заплаща (2 лв.) със срок на ползване докато детето е ученик на гимназията.​

Обвързването на пропускателния режим в училището с използване на услуга на конкретна банка, в случая "Първа инвестиционна банка", е причината, поради която ДСБ започнаха да задават въпроси. Радан Кънев реагира във фейсбук:

В сайта на Френската гимназия не открихме информация дали новата идея е резултат от обявен проект и как се е стигнало до договореност кой да го изпълни. 

Има обаче информация от 27 юли 2015 г. за отправена покана към "заинтересовани охранителни фирми" да оферират училището за "цена за охрана на гимназията" и за "предложение за оптимизиране на пропускателния режим, включително и изграждане на съоръжения и електронен контрол на лицата, влизащи и излизащи от гимназията.  

Според документа индикативната годишна цена на двете търсени услуги - попускателен режим, физическа охрана и СОТ, е 14 000 лв. годишно. Данни обаче кой се е явил на поканата, за което срокът е бил 24 август 2015 г., какъв договор е подписан и т.н. в сайта не намерихме.

Ще търсим отговори от училището и от Министерството на образованието и науката.