Португалия е първият полуфиналист на европейското след успех с дузпи срещу Полша - 5:3, след 1:1 в редовното време. Най-впечатляващото е, че Роналдо и компания още нямат победа в редовното време по френските терени. Те прескочиха групата си с три равенства, излъгаха Хърватия в продължения на осминафинала, а тази нощ прееодоляха и "Дружина полска".

Роберт Левандовски и компания напускат шампионата без поражение, но това едва ли е голяма утеха, тъй като бяха на крачка от полуфинал. Именно Левандовски откри резултата още във 2-ата минута. В 33-тата 18-годишният му нов съотборник в "Байерн" Ренато Санчес изравни.

Нататък головите ситуации не бяха много и логично се стигна до дузпи. Поляците елиминираха така Швейцария, но този път трябваше да отстъпят. И за да се спази една традиция, най-добрият им играч, Якуб Блашчиковски, не успя от 11-те метра. Вратарят Руи Патрисио блестящо се справи с изстрела му.

Останалите изпълнители и за двата тима вкараха с лекота. А големият герой за Португалия отново не е Кристиано Роналдо, а Рикардо Куарежма. Той наказа Хърватия в самия край на продълженията, а този път би решителната дузпа.

Португалия чака Белгия или Уелс на предпоследното препятствие преди финала.

Така се развиха дузпите

Кристиано Роналдо (Португалия) - 1:0

Роберт Левандовски (Полша) - 1:1

Ренато Санчес (Португалия) - 2:1

Аркадиуш Милик (Полша) - 2:2

Жоао Моутиньо (Португалия) - 3:2

Камил Глик (Полша) - 3:3

Луиш Нани (Португалия) - 4:3

Якуб Блашчиковски (Полша) - 4:3, Руи Патрисио спаси!

Рикардо Куарежма (Португалия) - 5:3