Двама български граждани прекараха последната нощ в ареста в Бургас. Очакваха да бъдат съдени по бързата процедура за хулиганство. Какво са направили ли? Решили са да протестират срещу похода на руските рокери „Нощни вълци“. И когато сутринта се срещат на уреченото място - бензиностанция на изхода на града, там ги чакат петнайсетина здрави мъже в камуфлажни униформи, които веят знамена на техните организации, а някои държат електрошокови палки. Дотук никой не спори по фактите. След това не знаем какво е станало, но цяла България видя видеокадри, в които униформените ритат на земята двама от дошлите да протестират срещу „Нощните вълци“. На други снимки част от тях са с разкъсани дрехи. Според разказите им, те са били нападнати още при пристигането им. По разказите на носещите униформи, едно от момичетата ги било нападнало, а останалите сами си скъсали дрехите.

Полицията задържа 16 човека и от двете страни. По стара милиционерска традиция, първо затваряме всички, а после се интересуваме какво е станало. Последната информация от снощи беше, че двамата протестиращи ще трябва да отговарят за „провокативни плакати“. А подготвените от тях плакати бяха насочени срещу Владимир Путин, изобразяваха знак за равенство между нацистки кръст и сърп и чук, както и най-обикновен среден пръст. Така започна българската част от международния мотопоход „Славянски свят“ на руските рокери, които прославят (за сметка на руския данъкоплатец) Путин, славянството и православното християнство. В този ред.

Кои са тези с униформите?

Неизвестните за „Нощните вълци“ не са толкова много. Знае се кои са, с какво се занимават, как се финансират от Кремъл, какви лозунги издигат, как са помагали на сепаратистите в Донбас, каква реакция предизвикват в страните от Централна Европа. Всичко това се знае. Не се знае обаче кои точно са техните „домакини“ в България. Формално това може да са местни рокерски сдружения. На практика обаче „вълците“ са посрещнати от т.нар. националистически организации, които много се стараят да приличат на паравоенни части. Носят униформи, измислят си някакви устави и йерархии. Организират си тренировъчни лагери, участват в тактически обучения. Изпращат патрулиращи групи по границата, за да „ловят“ бежанци. Преди месец германската телевизия ZDF излъчи репортаж за тази дейност, в който се твърдеше, че тези групи се обучават от руски инструктори. Това засега не е потвърдено от друг източник, но политическите предпочитания на „зелените“ мъже не са тайна. Те са срещу демокрацията, срещу Европейския съюз, в подкрепа на Путин и за присъединяване на България към някакъв неизвестно какъв съюз с Москва. Това го пише на сайтовете им.

В първата сутрин от похода на „Нощните вълци“ из България националните телевизии ги показаха от Бургас. Никой не обърна внимание кой точно превеждаше на един от руснаците в ефир. На екраните на милиони българи се появи Камен Попов, който в края на миналата година нанесе десен прав на лидера на „Атака“ Волен Сидеров в нощта след местните избори. Президентът на българската бушидо федерация води пропагандно прокремълско предаване в една кабелна телевизия, често снима интервюта в Москва, а в едно от тях Владимир Жириновски обясни как можело да се наложи Русия „да бомбардира българите“, ако не се държат подобаващо. Това е профилът на домакините на „Нощните вълци“. В добавка идва и мястото на провеждане на софийската пресконференция на „рокерите на Путин“ - Руският културно-информационен център, който е управлявана от посолството на Русия територия. Така политическата опаковка изглежда завършена.

А българската държава?

Тя е сякаш в лятна ваканция. Министерството на външните работи съобщи, че българските дипломатически представителства не са издавали визи на руски граждани, принадлежащи към мотоклуба „Нощни вълци“. Те са влезли в България като частни лица с шенгенски визи. Тоест, в правния мир такава публична проява просто няма. Никой не е търсил разрешение за някакъв вид парад, демонстрация, поход или както се нарича цялата акция. В днешно време това не е абсолютно задължително на фона на честите спонтанни прояви тип „флаш моб“. Но когато става дума за отдавна планирано, широко рекламирано и подкрепено от посолството на друга държава мероприятие, тогава е нормално институциите да държат за спазване на правилата. Разбира се, че България е демократична държава, в която има свобода на изразяване. И затова подобни прояви не могат и не бива да бъдат забранявани по политически съображения. Но и не бива да бъдат толерирани масирани акции срещу сигурността.

В случая обаче става точно това. Политическата демонстрация в подкрепа на политиката на Владимир Путин върви успоредно с провокации от български прокси-та, които често са на ръба на закона. Желаещите да изглеждат като паравоенни групи нападат несъгласните с тях. Организират контрапротести с единствената цел да попречат на други българи да упражнят конституционните си права. Настъпват в полето на самоуправството с акциите си по границата. Насаждат страх, отнемат територия от демокрацията, веят знамена на чужда държава. Нападнаха няколко души в Бургас само защото изразяват различна от тяхната позиция. Организират подобна акция и в София... И вместо да следят тези процеси, службите се задоволяват с дежурното „наблюдаваме ситуацията“. Полицията пък вместо да гарантира сигурността на всеки, арестува набитите и отчаяно търси законова форма да ги накаже. Това е разклатена държава. Това е напрежение от нищото. Провокацията успя.

Текстът е от Дойче веле