Българската парламентарна практика е толкова богата на интересни примери, колоритни инициативи и трудно разбираеми действия, че е почти невъзможно обществото да бъде изненадано с нещо ново. Оказва се обаче, че все пак винаги може повече.

Преди дни парламентът гласува нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На този вот Реформаторският блок се яви с двама кандидати - икономистът Георги Ганев и Красимир Витанов. Номинацията на първия бе внесена от депутатите от ДСБ и гражданската квота, а на втория - от СДС. Ганев получи подкрепа на всички депутати от Блока, но не стана член на КЗК заради гласовете "въздържал се" на най-голямата партия ГЕРБ. За сметка на това Витанов бе подкрепен само от част от реформаторите, но спечели, тъй като получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС.

ГЕРБ НЕ ДОПУСНА ГЕОРГИ ГАНЕВ ЗА ЧЛЕН НА КЗК

Страничното впечатление бе, че Витанов е предложен, за да бъде бламиран Ганев. От ДСБ и гражданската квота бяха особено недоволни от факта, че Ганев, който е доказан експерт и единственият подкрепен от неправителствения сектор, не е станал член на комисията.

Зам.-шефът на СДС Костадин Марков обаче обясни, че кандидатурата на Витанов е била внесена преди тази на Ганев.

"На г-н Ганев беше втората кандидатура, която ние подкрепихме на 100%. Тя е старата, още от предния път. Това, че е дошъл някой впоследствие значи, че трябваше да изтеглим нашата номинация ли? Коректно се държахме, гласувахме за Ганев, докато не получихме гласовете на колегите за нашия кандидат".

Това каза Марков пред Клуб Z. Той призна, че след като има две кандидатури е очевидно, че има разнобой сред реформаторите. Марков обаче изтъкна, че Витанов е първата кандидатура на СДС за публичен пост, която минава през парламента. Той добави, че за всичко друго партията е отстъпвала пред коалиционните партньори.

"Колко да отстъпваме?", попита Марков.

По повод забележките към Витанов, че е бил на висока длъжност по времето на кабинета на Пламен Орешарски, Марков каза, че не го познава лично, но е чел биографията му и не виждал в нея нищо притеснително.

Витанов е бил в управата на държавното дружество "Булгартрансгаз" по времето на кабинета "Орешарски", работил е при съпругата на лидера на ПЕС и бивш водач на БСП Сергей Станишев - Моника, според медийни публикации при първото му кандидатиране за КЗК. Тогава обаче процедурата по избор се провали, след като заради обвинения в партийни договорки от ГЕРБ оттеглиха номинацията на Росен Желязков за председател на антимонополния орган.

Шефът на парламетнарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни защо партията му е подкрепила Витанов, а не Ганев малко след гласуването. Според него всички кандидати са били разглеждани на професионален принцип, а това коя партия ги издига не е било основното. Цветанов обаче така и не обясни конкретно с какви аргументи Витанов е надделял над Ганев.