Испанската столица Мадрид е изцяло подвластна на футбола след нощ на радост и мъка покрай финала на Шампионската лига между "Реал" и "Атлетико" в Лисабон. "Белия балет" спечели десета купа на шампионите с 4:1 над градския съперник, а веднага след края на драмата на стадион "Луш" феновете му се стекоха на площад "Сибелес", за да празнуват.

След полунощ там пристигна и триумфалният открит автобус с новите европейски шампиони. Серхио Рамос, автор на спасителния изравнителен гол в третата минута на продължението на редовното време, извърши ритуала с поставяне на знаме на врата на богинята Сибелес. Правото му бе отстъпено от първия капитан на тима Икер Касияс, вдигнал отличието в Лисабон.

"Нека индианците видят кой командва в столицата", провикна се от статуята Рамос, визирайки едно от прозвищата на "Атлетико" - заради това, че още от 60-те години клубът е купувал дългокоси аржентинци.

Така изглежда "Сибелес" след всеки триумф на "Реал" (Мадрид)

Тимът на "Реал" направи шампионски парад в района, а след това футболистите до ранни зори празнуваха в заведения. 233 са леко ранените запалянковци от сумотохата на "Сибелес", който бе изпълнен от стотици хиляди.

В същото време "Нептуно", площадът за празнуване на ултрасите на "Атлетико", бе най-тъжното място на света миналата нощ. "Дюшекчиите" изживяха много тежко начина, по който се простиха с първата си титла на Европа. Днес испанската преса отбелязва, че съдбата по един и същи начин препъва "червено-белите" и преди 40 години, и сега.

През 1974 г. "Атлетико" губи финала от "Байерн" (Мюнхен) след преиграване - 0:4. Първият мач завършва 1:1, а баварците изравняват в последната минута. Вкарва защитник - Шварценбек. И сега вкара защитник - Серхио Рамос.

Фен на "Атлетико" на стадион "Луш"

"Трябва да гледаме на мача като цяло. "Реал" бе по-добър през второто полувреме, отчете треньорът на загубилите Диего Симеоне, посрещнат с ръкопляскания от журналистите в залата за пресконференции. - Ние се бяхме затворили. Това създава огромен натиск. Играта бе добра за нас до почивката. Много пъти са ни учили, че победата е всичко, абсолютно всичко. Но тези аплодисменти са знак на подкрепа за победения. Мачът не си струва и една сълза. Защото когато дадеш всичко, имаш право да си с вдигната глава. И с вдигната глава да се подготвяш за следващия сезон. Да загубиш е част от играта. Днес сме спокойни, че сме дали всичко от себе си. Това ни дава възможност да продължим да растем. Тъжем съм, не разочарован. Постигнахме повече, отколкото много хора очакваха. Това е животът, това е футболът. Каква оценка поставям на отбора? Девет и половина. Въпреки загубата, беше страхотен сезон ... Винаги се надявам на най-доброто и работя за това. Спечелихме първенството, беше чудесно, бяхме близо и до купата на Шампионската лига."

Карло Анчелоти пък събра три купи, колкото има и легендарният треньор на "Ливърпул" Боб Пейсли. И стана четвъртият, вдигнал КЕШ с два отбора. Той има две титли с "Милан".

Роналдо имаше една КЕШ с "Манчестър Юнайтед", прибави втора
и постави рекорд в Шампионската лига със 17 гола

"На почивката казах на играчите да заиграят по-бързо и да са по-активни в търсенето на гола, разкри Анчелоти.  - Трябваше да почакаме доста, докато изпълнят заръката ми, но футболът се играе до последната секунда. Имам печален опит в това отношение. Достатъчно е да се върна мислено в 2005 г. Спечелихме най-важното състезание. Благодаря на играчите и поздравления за "Атлетико". Заслужаваха да са на финал. Колкото до Гарет Бейл, той отново се доказа като играч за важните мачове."