Малък град в Нова Зеландия, който се оплака, че има твърде много свободни работни места, твърде много подхоящи къщи и, за съжаление, недостатъчно хора, които да ги запълнят, беше залят от предложения, след като разпространи по световните медии своя проблем. Местните власти са получили над 10 хил. питания, пише "Гардиън".

Схемата включваше пакетно предложение - земя и къща за 230 хил. новозеландски долара. Идеята беше да се привлекат новозеландци от други места в страната, които да се отдадат на по-спокойния живот в затънетената провинция и да запълнят недостига. Предложенията обаче заваляха от цял свят.

"Претрупани сме", казва Браян Кадоган, кмет на обастта Клута, в която е град Кайтангата. Той се оплаква, че има над 5000 съобщения на телефона, на които не е успял да отговори. Хиляди съобщения, пристигат по мейла или през социалните медии.

Кадоган добавя:

"Всичко това много вдигна самочувствието на местните хора. Но не знаем как да се справим с тази лавина, не сме подготвени за интереса".

Заетият със земеделие град Кайтангата на южния остров предлага 1000 свободни места, места за живеене и 800 обитатели, които са готови да въведат новодошлите в новозеландската мечта. "Тук младежката безработица е 2. Под 2 не разбирам 2%, а двама души", уточнява кметът.

Джойс Бек, дългогодишна жителка на града, обяснява, че е много развълнувана като си представи как ще изглежда той след година, добавя, че няма търпение да приготви храна за новопристигналите.

"Някои хора, които искат да се заселят при нас от други континенти ни помолиха да им помогнем за получаването на визи или искат пари, за да дойдат при нас. Това не можем да направим. Но когато стъпите в Нова Зеландия, обещавам, че ще ви чакаме, готови да ви помогнем", обясняват от града.

Ивън Дик, трето поколение кравар, който предлага  къща и земя за 230 хил. новозеландски долара, казва, че има огромен международен интерес, но че очаква сега и кивитата да последват призива и да поемат към сърцето на провинцията.

От години местният бизнес не е в състояние да запълни работните места в производствата и е принуден да взема работници от Дънедин, който е разположен на един час път.

Местните са получили молби от Сирия, Полша, САЩ и Великобритания - като много хора споменават "Брекзит" като причина да искат да емигрират в дълбокия юг на Нова Зеландия.

"Последните дни бяха като тоник, че е хубаво да се живее в Кай", казва кметът.

"Всеки, който иска да намали напрежението и да разбере важните неща в живота, може да го направи при нас. Ние сме мултикултурно общество в Нова Зеландия и следваме егалитарните принципи да дадем шанс на всеки. Така че ще приветстваме всички", добавя той.