Нивото на корупция остава високо, защото държавата е завладяна. Необходима е институционална и гражданска мобилизация за решителна битка срещу корупцията“, призова президентът Росен Плевнелиев пред 12-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, който се провежда в София.

„Най-тежката степен на завладяването на държавата е поставянето под частен интерес на правоприлагащите и контролните органи“, каза президентът.

„Завладяване на държавата“ се нарича годишният доклад за противодействие на корупцията, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Дадено е и определение: Завладяване на държавата е сложна форма на корупция, която се проявява по два основни начина – завладяване на обществени институции от частни интереси за осигуряване на монополна или привилегирована позиция в определени сектори, както и „приватизиране“ на публични институции за събиране на „рента“ от техните служители.

„През последните пет години имаме два основни проблема. Единият е постоянното нарастване на административната корупция, а другият е завладяването на държавата. Предлагаме две мерки – рестартиране на контролната система и създаването на независима прокуратура“, каза в началото на форума изпълнителният директор на ЦИД Огнян Шентов.

Докладът показва, че тенденцията на намаляване на корупцията е пречупена през 2011 година и от тогава броят на гражданите, които признават за участие в корупционни сделки, расте.

КОРУПЦИЯТА ВСЕ ПО-НАГОРЕ – ВРЪЩАМЕ СЕ 16 ГОДИНИ НАЗАД

Днес нивото на корупция в България е далеч по-високо от това в Румъния и се доближава до страните от Западните Балкани, които все още са в предприсъединителен период, отчете Руслан Стефанов от ЦИД.

„Корупцията не може да бъде въпрос на няколко гнили ябълки, а по-скоро е системен проблем“, каза Стефанов.

Той припомни, че докато при конвенционалната престъпност 30% от случаите завършват с ефективна присъда, то при корупцията до успешен край достигат под един процент от случаите.

КТБ, АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ бяха най-често споменаваните примери за завладяване на държавата – огромни злоупотреби без да има наказани. А енергетиката е най-добрият пример за завладяване на държавата и за взаимодействие между местната олигархия и външни интереси, каза президентът Росен Плевнелиев.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов припомни, че при гласуването на квотите във Висшия съдебен съвет при промените в Конституцията депутатите с един куршум са убили две реформи – запазили са политическото влияние над съдиите и закрепиха статуквото в прокуратурата.

Вицепремиерките Меглена Кунева и Румяна Бъчварова използваха повода, за да се похвалят – първата с приетия вече на първо четене антикорупционен закон, а втората припомни увеличените приходи в резултат на мерките срещу контрабандата.