Повече от месец комисията по бюджет и финанси в парламента не разглежда предложението на депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов за старт на процедура по избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Проектът за решение е постъпил в Народното събрание на 25 май, а председателката на парламента Цецка Цачева още същия ден го е разпределила на ресорната комисия за разглеждане, показа проверка на Клуб Z. Оттогава досега комисията не е включила проекта в дневния си ред, въпреки че е провела 5 редовни заседания. И в част от тях работната програма не е била свърхнатоварена със законопроекти.

В документа Димитров и Славов предлагат парламентът да започне процедура по избор на нов шеф на КФН и да даде на комисията едноседмичен срок да изработи критерии за номинации за поста. Мотивът - мандатът на настоящия председател на органа Стоян Мавродиев, назначен при първия мандат на ГЕРБ, изтече на 18 юни.

РЕФОРМАТОРИ РАЗБУТВАТ СТАТУКВОТО И ВЪВ ФИНАНСОВИЯ НАДЗОР

В закона пише, че новият шеф на КФН трябва да бъде избран минимум месец преди официалния край на мандата на действащия председател. Той на свой ред предлага на парламента да избере зам.-председатели и членове на органа. Към момента двама от заместниците на Мавродиев - на управление "Осигурителен надзор" и на управление "Надзор на инвестиционната дейност", са в оставка. Месеци наред обаче предложения от председателя за нови попълнения на постовете не са постъпили, казват Димитров и Славов.

"Това оставя съответните управления без легитимно ръководство", обясняват двамата депутати от десницата.

Председателката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ не отговаря на мобилния си телефон, за да я попитаме каква е причината до момента да няма дори старт на нова процедура по избор на шеф на КФН, камо ли проведен избор заради изтеклия вече мандат. Още повече при наличие на проект за решение за нов избор.

Няколко депутати от ГЕРБ заявиха, че темата до момента не е обсъждана в ПГ на партията. Според други обаче Цветан Цветанов е обявил пред колегите си, че изборът на нов председател се отлага за след парламентарната ваканция през август, а след това вероятно забавянето ще продължи. Причината били предстоящите тестовете на пенсионните фондове и застрахователните дружества, а властта предпочитала те да бъдат направени от сегашния председател и състав на КФН, подозират депутати, включително и от управляващото мнозинство.

Цветанов, цитиран от "Капитал", обяснява, че отлагането на избора е заради много натоварената законодателна програма на Народното събрание до края на лятната пленарна сесия. Сред приоритетните законопроекти били този за съдебната власт, промените в Изборния кодекс, антикорупционният закон, този за МВР.

Антикорупционният закон на второ четене със сигурност остава за септември, защото се очакват много предложения за промени между първо и второ четене. Изборният кодекс се очаква да влезе в залата тази седмица, а и промените в него засягат само гласуването в чужбина и още няколко текста и се предполага, че няма да "изядят" чак толкова много пленарно време. 

КФН далеч не е първият регулатор, който се избира от парламента, чиято смяна на състава се бави. Преди дни парламентът със спорно гласуване успя най-накрая да избере нов състав на антимонополната комисия, която бе с изтекъл мандат от много месеци. Преди това се бавеше избора на членове на СЕМ. 

Очаква се до края на сесията НС да успее да избере поне нов шеф на Националния осигурителен институт. Правилата за избора бяха гласувани от депутатите миналата седмица.