Кой е крадецът? 

Това се пита в задачката, след като днес ГЕРБ и БСП си отправиха взаимни обвинения в купуване на гласове, най-вече в ромските квартали в страната, в опорочаване на изборите и в манипулации.

Тон зададе лидерът на опозицията Бойко Борисов. 

"Това са най-опорочените избори! Чудовищно купуване на гласове от страната на БСП и Цензурата. Най-много продажба на гласове има в ромските квартали и особено в "Столипиново" в Пловдив", обяви Борисов пред журналисти, след като гласува в Банкя. 

Запитан дали не извършва престъпление със споменаването на имена в деня, в който агитацията е забранена, Борисов отговори, че не споменава имена, въпреки че очевидно визира социалистите и партията на Николай Бареков "България без цензура".

По думите му гласовете от ромските квартали щели да покажат "и за новата партия, и за старата" какво са правили. Допълни и че иска да види и резултатите в големите градове и в селата и тогава да предостави "материал със списъчета - кои партии са купували гласове".

Грандиозната, според него, манипулация, го принудила да вземе решение ГЕРБ да не участва в традиционните пресконференции, които партиите дават след края на изборния ден в НДК.

"Довечера в НДК няма да даваме пресконференция, защото искаме да видим как в ромските квартали са гласували и за коя партия", заяви Борисов.

По повод заявената от БСП малко преди това обедна пресконференция пък каза:

"Крадецът вика - дръжте крадеца!"

Лидерът на ГЕРБ сподели и някои свои наблюдения, направени на път за училището в Банкя и по-конкретно езерото в Суходол. 

"Съжалявам за българските еколози. Сега след студеното време рибите изхвърлят хайвер. За първи път от 100 години разрешиха риболова от петък. Мая Манолова хвана българите за шарани. А езерото беше пълно с риболовци", посочи Борисов.

Върна се и година назад, припомняйки аферата "Костинброд" - когато Николай Бареков в качеството си на журналист, обяви в деня за размисъл, че ГЕРБ готви грандиозна манипулация на вота и е поръчала на печатницата "Мултипринт" 350 000 бюлетини в повече.

"Най-крадливите сътвориха "Костинброд" - Мая Манолова и Цензурата", посочи Борисов.

"Вие помните изборите миналата година, всички партии, всички медии говориха за печатницата на ГЕРБ, където сега се печатат рекламните материали на новата партия. Кога телевизиите сте пускали списъчета с името на крадливите партии?", попита той журналистите, визирайки последния скандал със съмнения за купуване на гласовете на миньорите в Бобов дол. Материалът бе излъчен от Нова тв като името и номерът на партията, за която е бил предназначен корпоративният вот, бяха закрити със звуков сигнал.

Левицата отвръща на удара

Крадецът вика - дръжте крадеца! бе и лайтмотивът на пресконференцията, която БСП даде извънредно по обяд в отговор на думите на Бойко Борисов.

Зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Янаки Стоилов обвини лидера на ГЕРБ в "антиагитация". Използвал медийното присъствие в Банкя, за да отправя критики към БСП и то за неща, характерни за неговата партия. В същото време и социалистите отправиха "призив към наместниците на ГЕРБ в ромските махали да не опорочават изборния ден".

На свой ред Стоилов обяви, че били затрупвани със сигнали за купуване на гласове от страна на няколко партии, най-вече в ромските квартали из страната. Такива сигнали имали от Софийско и по-конкретно кв. "Филиповци,  Хасковско, Бургаско и др. 

От началото на изборния ден до обяд БСП внесла в РИК-овете 30 сигнала. Кметове на кметства давали безплатни обяди, извозвали организирано хората да гласуват, записвали лица в магазини и в други обекти и пр.

"Следим тези райони, получаваме ежечасно информация по отношение на потоците от хора, имаме и сигнали за чисто незаконна агитация", посочи и шефът на БСП София Калоявн Паргов.

Янаки Стоилов обаче не отговори на въпроса ще иска ли левицата касиране на вота, след като е толкова купен.

За цената на една СИК

В общия хор на обвинения се включи и Николай Бареков. Той пак съзря грандиозна конспирация. 

"Готви се манипулация на вота в края на изборния ден, когато ще се купуват цели секции", обяви лидерът на ББЦ в Пловдив, където гласува.

Сигналът за това Бареков получил от "района на Банкя". Препратил го към МВР и прокуратурата и даже вече бил дал показания. Заедно с него бил разпитан и човекът, който го сезирал за готвената фалшификация.

Според информациявта, която донесъл свидетелят, в 200 общински предприятия в страната се печатали протоколи, които трябвало да бъдат подменени в края на изборния ден с истинските. За целта се купували цели секционни избирателни комисии. Цената на една СИК била 30 000 лв., но според Бареков можело да се купи и за 3000 лв.