Сондата "Юнона" на американската космическа агенция НАСА успешно влезе в орбита около Юпитер, предаде Би Би Си.

Това стана в 6,53 часа тази сутрин българско време.

По-рано днес "Юнона" започна да включва двигателя си. Решаващата маневра трябваше да продължи около час и половина. Целта беше сонда да намали скоростта си и да достигне планираната орбита около най-голямата планета от Слънчевата система.

Всички действия са програмирани. "Юнона" е на автопилот и няма да има нужда от намеса от Земята, поясниха от мисията за контрол.

"Успех. "Юнона" е в орбита около Юпитер и ще разкрие тайните на планетата", съобщиха от НАСА в туитър.

Апаратът трябва да обиколи Юпитер 37 пъти през идните 20 месеца. Това ще бъде космическият кораб, който се е доближил най-близо до гигантската планета.

Мисията на "Юнона" е да проучи всичко свързано с Юпитер, смятан за първата планета, формирала се в Слънчевата система. Вероятно тя е "уловила" много елементи и газове, останали след раждането на Слънцето.

Изследователите се надяват, че благодарение на "Юнона" ще могат "да се върнат назад във времето" и да изучат формирането не само на Юпитер, но и на цялата Слънчева система.

"Юнона" пътува близо 5 години и измина 2,8 милиарда километра. Общата стойност на проекта е 1,1 милиарда долара.

Едва ли е случайно, че сондата се нарича именно "Юнона". Тя е съпругата на Юпитер и богиня на брака, съпружеската любов, покровителка на омъжените жени, помагачка на бременните и родилките. Покровителка е на Рим и римската държава.

Последната космическа мисия до Юпитер бе преди повече от 20 години. Тогава сондата "Галилей" бе в орбита далеч около планетата.