Русия да изразходва единия от суверенните си фондове през следващата година, за да покрие бюджетния дефицит. Другият резервен фонд се предлага да намалее с близо една шеста.

Това предвижда предложение на руското финансово министерство към правителството, предаде Ройтерс.

Идеята предвижда към края на 2017 г. в Резервния фонд на Руската федерация да не останат пари. От Фонда за национално благосъстояние пък ще бъдат похарчени 783 милиарда рубли (12,9 милиарда долара).

Министерството на финансите планира още да увеличи нетното вътрешно кредитиране до 1,29 трилиона рубли (19,9 милиарда долара) през следващата година спрямо 300 милиарда рубли (4,6 милиарда долара) тази година, става ясно от документа. 

Предложението все още не е одобрено от правителството. 

Дефицитът по руския бюджет силно се увеличи на фона на рязкото поевтиняване на петрола и западните санкции заради нахлуването в Украйна.

Руските държавни фондове трябва да осигурят буфери в случай на поевтиняване на петрола и газа, които формират основен дял от износа на страната. При текущото ниво на разходите от известно време е ясно, че Резервният фонд, който в началото на 2014 г. се равняваше на 87 милиарда долара, ще бъде изчерпан около 2017 г. Предложението на финансовото министерство е сигнал, че властите не са успели да намерят спестявания или източници на допълнителни приходи от други места.

Освен с двата фонда Русия разполага и със значителни златни и валутни резерви, които при нужда може да използва в подкрепа на националната валута. 

Фондът за национално благосъстояние, в който към началото на юли имаше 73 милиарда долара, не е предназначен да покрива бюджетен недостиг, а да осигурява изплащане на бъдещи пенсии. Част от него е предвидена и за инвестиционни проекти. Според предложението на финансовото министерство Русия ще похарчи от него 883 милиарда рубли (13,6 милиарда долара) през 2018 г. и 87 милиарда рубли (1,3 милиарда долара) през 2019 г. 

Значителна част от фонда вече е инвестирана във финансови активи и насочена към инвестиционни проекти, което ограничава сумите, които могат да бъдат похарчени за покриване на бюджетен дефицит.