Българският външен министър Николай Младенов лично уведомил американския спецпратеник Ричард Морнингстар, че страната ни спира проекта за АЕЦ "Белене".

"Новината" бе разпространена вчера от БГНЕС, като агенцията се позовава на поредната порция огласени документи от "Уикилийкс" за кореспонденцията на бившия държавен секретар и претендент за президентския пост на САЩ Хилъри Клинтън.

Цитирано е съобщение по електронната поща, изпратено от Морнингстар до Хилъри на 28 март 2012 г. На същата дата, още рано сутринта, българското правителство взе решение да спре проекта. Ето и дословния превод на съобщението, направен от БГНЕС:

„Скъпа г-жо секретар,

В момента съм в Атина, като част от вихрено посещение на Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че преди известно време получих обаждане от българския външен министър Младенов, който ме уведоми, че България е обявила решението си да отмени ядрения проект "Белене" с Русия.

Това беше голяма тема при посещението Ви в София.

Според него Русия съдейства по въпроса. България ще вземе един реактор, който е готов, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. „Уестингхаус” разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руският реактор.

С най-добри чувства,

Дик“

Съобщението преминава и през Джейк Съливан - един от съветниците на държавния секретар, продължава БГНЕС. Not bad work, т.е. „нелоша работа“, гласи коментарът му.

Писмото от Морнингстар до Хилъри бе публикувано от „Уикилийкс” заедно с още 30 322 писма от нейната електронната поща по време на мандата й в периода 2009-2013 г. Тя е обект на разследване заради използването на частен електронен адрес за дипломатическата си кореспонденция.

Информацията бе подхваната от десетки български сайтове. Ето само някои от заглавията:

► Бившият външен министър на Борисов рапортувал на САЩ за спирането на "Белене"

► "Уикилийкс": България е спряла АЕЦ „Белене“ под натиск на Хилари Клинтън

► "Уикилийкс": Български външен министър се отчита пряко на Държавния департамент на САЩ

► Хилъри Клинтън спряла АЕЦ "Белене" 

Самият Николай Младенов отговори няколко часа по-късно в личния си блог.

"Тук няма новина!", е озаглавено неговото послание.

Ето какво пише още бившият първи дипломат на страната ни:

"В публичното пространство се появиха спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ Белене през 2012 с решение на Народното събрание от 28 март 2012 (на тази дата всъщност е решението на Министерския съвет - б.р.), на основание на решение № 250  на Министерски съвет, с което се отменят решения 259 от 2005, 260 от 2005 и изменя протокол 17.57 от 2004.

Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта. Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет.

Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика."

В момента Николай Младенов е специален координатор за Близкоизточния мирен процес, назначен от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.