Мирът не е естествено състояние в Европа и основната идея на ЕС е да няма война на континента. Около този извод се обединиха български евродепутати от десницата и левицата на кръгла маса в европарламента в Страсбург, посветена на "Брекзит".

"Идеята на ЕС е да няма война на този континент. Мирът не е естествена ситуация на континента. В отминалите 2000 години е имало войни през 30 години".

Това заяви Андрей Ковачев (ГЕРБ). Лидерът на ПЕС Сергей Станишев също припомни, че алтернативата на ЕС е съперничество и вражда межди националните държави.

"Този път Европа го е виждала", припомни Станишев.

В изказването си Ковачев обясни, че резултатът от референдума във Великобритания не е задължителен. Той допълни, че се наблюдава нежелание на властите във Великобритания да задействат чл. 50 от Лисабонския договор, който регламентира напускането на ЕС. Ковачев каза, че от негови разговори с евродепутати от Великобритания - консерватори и либерали - е станало ясно, че е възможно в страната да има предсрочни избори, на които да бъде зададен на избирателите въпроса трябва ли да се задейства чл. 50. Ковачев припомни още, че 1,3 млн граждани на Великобритания живеят в страни от ЕС, И заяви, че ако Великобритания въведе ограничения за европейските граждани, то еврпейсктие страни ще предприемат реципрочни действия.

Станишев пък изтъкна, че референдумът във Великобританич е илюстрация как се прави политика по безотговорен начин заради тясно партийни вътрешни инетреси на консерваторите. Според него евроскептицизмът се дължи на неспособността  на европейската политика да намери адекватен отговор на икономическата криза.. Той се изчерпвал във фетишизирането на политиката на затягане и намаляване на публичните разходи. "Хората казаха - вие спасихте банките, но не спасихте нас", заяви Станишев.

Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО) заяви, че няма как 17 млн. души, които са гласували за "Брекзит" да бъдат обявени за глупави. 

"Резултатът не се дължи на лудата крава", заяви Джамбазки,

Според него изтъкването на крайния национализъм и популизъм а мантра. Джамбазки коментира и оставката на Найджък Фарадж. Според него той вече е изпълнил своята цел и сега Великобритания ще преговаря с  ЕС така, че да си запази привилегиите.

Светослав Малинов (РБ) изтъкна, че ЕС се дели на две - страни, които са нетни донори и такива, които са нетни бенефициенти. 

"Това разделяне е фундаментално", каза Малинов.

Той припомни, че идеята на това заадните богати държави да финансират подобрявнето на публичната среда в по-бедните източни държави, за да се намали миграцията от тях. Тази политика обаче не е дала желания резултат.

"БЪлгария губи една от страните, които са нетни донори и са притегалтени за бългрск граждани", заяви МАлинов.

Но призна, че интересът на ЕС в момента е да сключи такава сделка с Великобритания, която да е тежка и неизгодна за нея. за да нма повече подобни референудми.