„По-скоро бих се върнала в затвора, отколкото да се подчиня на режима“, казва Атена Фархадани, иранска авторка на карикатури.

Тя стана последната жертва от дълга поредица изключително смели творци, доказващи, че и най-бруталният натиск не може да подчини политическите протести в изкуството. Матилда Батърсби разказва в „Индипендънт“ за нейния случай, защо изкуството й е толкова спорно и какво следва нататък.

Тя е била освободена от прословутия ирански затвор Евин само преди няколко седмици, но вече е публикувала нова карикатура във Фейсбук. Вероятно ще си кажете: „Дребна работа“. Но когато през 2014 г. тя рисува членове на парламента като селскостопански животни и карикатурата се разпространява в социалните мрежи, това води до присъда 12 години лишаване от свобода. По време на изпитанието си зад решетките Фархадани е била пребивана, претърсвана на голо, стига до гладна стачка – и въпреки че е едва 29-годишна – преживява инфаркт.

Карикатурата, заради която Атена получи присъда

Но си остава художник, дори и при екстремните условия в затвора, където изглажда картонените чашки, за да има хартия, на която да рисува.

Когато надзирателите усещат какво прави, конфискуват чашките от килията й и спират да й дават нови. Тя успява да намери други в банята и ги скрива в килията си, за да продължи да работи. Според „Амнести Интернешънъл“, охраната ги открива и Фархадани е пребита, когато отказва да се съблече за пълно претърсване.

Фархадани е изключителна жена. Тя се бори за правата на жените и човека въобще в силно репресивно общество с дълга история на злоупотреби; напук на режим, който хвърля зад решетките творци, журналисти, блогъри и активисти, който изглежда ужасяващо строг и загадъчно погрешен за останалия свят, а и за много иранци.

Сега, вече свободна, тя очевидно няма намерение да напуска Иран и изглежда решена да продължи да произвежда нецензурирани произведения.

Тя не само привлича вниманието на режима с изгарящо брилянтните си карикатури, а също е събрала възхищението на целия свят, докато колегите й карикатуристи, въоръжени с моливи в кампанията #Draw4Atena (Рисувай за Атена), публикуват стотици нови рисунки, призоваваща за освобождаването й и привличат вниманието към тежкото положение на други „затворници на съвестта“.

Един от активните й защитници, Гавин Анг Танг, който я подкрепя с поредица от оригинални творби, описва защо е толкова развълнуван от нейната кауза:

„Атена е точно като мен - рисува карикатури и ги публикува онлайн. Да знаеш, че някой може да бъде вкаран в затвора за това, което ние приемаме за даденост, е потресаващо.

Факт е, че тя не е професионален карикатурист. Не работи за известен вестник, сайт или дори блог – просто публикува карикатури във фейсбук. Всяка секунда хиляди хора публикуват пълни с омраза и лъжи коментари във фейсбук без никакви последствия. Нейната обида е смехотворно нищожна. Фактът, че е изправена пред 12 години затвор, била е бита и докарана до инфаркт по време на престоя си в затвора, е дори още по-скандален.”

Творбата, която вкара Фархадани в затвора, е знак на протест срещу плановете на иранското правителство за ограничаване на достъпа на жените до противозачатъчни средства и опита да се постави извън закона доброволната стерилизация. Брилянтната рисунка изобразява иранските държавни служители като кози и маймуни.

Фархадани е арестувана през август 2014 г. и прекарва три месеца в затвора Евин в Техеран, две седмици от които в пълна изолация.

След освобождаването й, непокорена, тя пише протестни писма до върховния лидер аятолах Али Хаменей, президента Хасан Рухани и до шефа на затворите, като твърди, че е бил бита, събличана за претърсване и обиждана по време на престоя си зад решетките.

След като не получава никакъв отговор, качва в интернет видеоклип, в който описва преживяното в Евин отново – смел акт, който за съжаление завърши с повторното й арестуване през януари 2015 г. и осъждането й през юни за „заговор срещу националната сигурност“, „разпространение на пропаганда срещу системата“ и „обида на членовете на парламента“ чрез рисунка.

И сякаш присъдата й от 12 години и 9 месеца не е достатъчно лоша, Фархадани получи още едно обвинение в „неприлично поведение“ – ръкувала се е със своя адвокат при негово посещение в затвора, заради което можеше да очаква дори по-дълга присъда.

Но петиция от „Амнести Интернешънъл“ с повече от 33 хиляди подписа и продължаващата кампания на карикатуристи от цял свят, организирана от Международната мрежа за правата на карикатуристите (CRNI), извади на светло срамната присъда. През май след успешно обжалване адвокатът й успя да намали присъдата до 18 месеца – които тя вече бе излежала. Фархадани бе оправдана по обвинението за контрареволюционна дейност и подкопаване на националната сигурност, а присъдата й от три години затвор за обида на върховния лидер аятолах Али Хаменей бе заменена с условна.

Миналата седмица наскоро освободената Фархадани доказа, нейният борбен дух е непреклонен, като публикува снимка, на която държи в ръка най-новата си творба, рисунка, изобразяваща президента на университета Алзахра, от който е изгонена след ареста си. Президентът на университета е дъщерята на аятолах Хазали, твърдолинеен политик, починал през 2015 г. Карикатурата изобразява дъщерята, прикована към един стол, носещ лицето на покойния аятолах.

Новата карикатура на Атена Фархадани

В обръщение към Международната мрежа за правата на карикатуристите художничката призна, че е „много щастлива отново да бъде на свобода“, изрази благодарност към всички, които са я подкрепяли и каза, че иска да остане в Иран и да продължи да работи като художник.

„Чудесно е, че Атена е свободна, но преди всичко тя изобщо не трябваше да бъде вкарвана в затвора, защото не е извършила никакво престъпление – обявиха от „Амнести Интернешънъл“. – Тя бе „затворник на съвестта” заради мирно изразяване на мнение.“

"Площад Славейков"