Ще има проверка в "Спешна помощ" дали се изпълнява заповедта екипите с линейки да водят пациенти в най-близката болница, предлагаща бърза помощ. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов в ефира на Нова тв.

Той отговори на твърденията в разследвания на телевизията, че линейки карат пациенти със "скъпи" заболявания в частни болници и че само една от тях е получила 3,5 млн. доплащане, срещу 1 млн. за "Пирогов":

Още моят предшественик д-р Миро Ненков (здравният министър в служебния кабинет - б.р.) беше издал заповед – линейката отива на най-близкото място, където може да се окаже спешна помощ. Аз съм я препотвърдил. И след вашето предаване съм наредил да се направи проверка, обясни министърът.

Москов допълни:

Това, което се е случило в момента е, че с мое нареждане системата на разпределяне на болниците, към които се разпределят болните, става по друг начин. Решението вече е на началник смяната в координационния център - всякакъв субективизъм на ниво екип се изчиства.

Министърът похвали работата на "Спешна помощ", защото лекарите там работят в условия на свръхнатоварване и все пак се справят. Москов даде и статистика за първите 6 месеца от годината, според която от 20 000 хоспитализации - само 600 не са били в най-близкото лечебно заведение и едва 7% са били в частни болници.

Министърът говори и за здравната каса.

НЗОК не е толкова лесна за източване, а от тази година има механизъм за заплащания, когато сте планов пациент. Здравната каса не е банкомат.

Така Москов коментира обвиненията от именити лекари, че НЗОК се източва. Той поясни, че планът за лечение на всеки пациент вече се разработва от т. нар. харт тийм (от heart - сърце, и team - отбор, екип, б.р.), а не субективно от един човек.

Министърът изгледа в студиото част от материал на Генка Шикерова за нарушения в здравни заведения. И заяви:

А иначе за източването на касата - това е факт. Но един от хората, с които говори вашата колежка, е на висока позиция в НЗОК – той не може да говори "ние сме чували, че... ". НЗОК има 2700 служители. С 2700 души вероятно може да се извърши държавен преврат, ако са въоръжени. И не е работа на касата да констатира.

Касата има протоколи, касата има контроли, касата има начини да проследи съществуващия механизъм за лечение, поясни министърът.

Според министъра контролът е въпрос на "дълбока експертиза, желание и разбиране, че всъщност ти охраняваш публични пари". 

От думите му стана ясно още, че днес на обед ръководството на Фонда за лечение на деца в чужбина и зам.-министър Ваньо Шарков ще дадат пресконференция.

... Ама, моля ви се - това е важно - опъна се той на продължаващите упорити опити на водещите да сложат край.

... Една минута ще ме изчакате... Фондът ще работи по-лесно, по-ефективно - все пак завърши министърът.