Въпрос на дни е извършителите и организаторите на атентата в Сарафово през юли 2012 г.  да бъдат изправени пред съда.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев сред срещата си с президента на Държавата Израел Реувен Ривлин, който е на официално посещение у нас. По думите на Плевнелиев България и Израел действат заедно полагат всички усилия така, че трагедии като терористичния акт на летище "Сарафово" в Бургас да не се повтарят.

„Никои от нас няма да се успокои, докато не бъдат изправени пред съда тези, които извършиха, но и тези, които мотивираха и организираха атентата в Сарафово през юли 2012 година. Това ще се случи много много много скоро, имам уверенията на главния прокурор на България, че е въпрос на дни”, заяви държавният глава Росен Плевнелиев. 

Президентът обясни, цитиран от "Фокус", че делото на терористите от Бургас не е успяло докрай, защото "не ни уплашиха и не намалиха броя на туристите от Израел към България”

„Второто беше, че тези терористи ни сплотиха. Тръгнахме по техните следи и двете държави, с помощта и на световната антитерористична служба знаем кои са извършителите и ще ги изправим пред съда, знаем и тези, които са зад тях”, заяви Плевнелиев.

Държавният глава каза още, че страната ни разглежда Израел като потенциален доставчик на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

„Имаме готовност да реализираме предложението на израелската страна, което беше отправено от министър-председателя Нетеняху по време на срещата му с премиера Борисов за провеждане на стажове на български студенти по математика, както и на млади български специалисти, работещи в областта на високите технологии в израелски компании, специализирани в киберсигурността и киберзащитата”, заяви той.

В терористичния акт на летището край Бургас, когато бе взривен туристически автобус, загинаха петима израелски граждани и българинът - шофьор на автобуса. Неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че до 15 юли обвинителният акт за атентата ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд.

На 25 юли 2013 г. за свързани с атентата бяха идентифицирани Мелиад Фара, австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, с канадски паспорт, но и двамата с ливански произход. На 20 февруари 2014 г. Цацаров съобщи, че по делото за атентата в Сарафово има нови разкрития, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице. На 7 април 2014 г. стана ясно, че загиналият терорист от Сарафово е алжирец, припомня БГНЕС.