Гръцката крайнолява партия "Сириза" има лека преднина на изборите за Европейски парламент, предаде Ройтерс.

Това сочат пърноначалните резултати след приключването на вота. Освен за евродепутати, гърците гласуваха днес на втори тур на местните избори.

Прогнозите на евровота сочеха първо място за "Сириза". Крайната левица изпреварва с около три пункта водещата партия в управляващата коалиция - консервативната "Нова демокрация". Крайнолевите имат между 26 и 30 на сто, а консерваторите - между 23 и 27%, сочат резултатите.

В листата на "Сириза" е включена и българката Костадинка Кунева, която бе залята преди време с киселина. Все още не е ясно обаче кои кандидати на крайната левица стават евродепутати.

Неонацистката партия "Златна зора" остана на трето място с около 10 процента от гласовете, въпреки продължаващото криминално разследване срещу нейни членове и факта, че редица нейни лидери се намират в предварителен арест.

Другата партия в правителствената коалиция - социалистическата ПАСОК, е на четвърто място с 9 на сто.

На местните избори пък кандидатката на "Сириза" Рена Дуру има големи шансове да стане губернатор на областта Атика, където се намира столицата Атина. Там живеят 3,8 милиона души - една трета от гръцкото население. В Атика е съсредоточен и половината брутен вътрешен продукт на страната.

39-годишният лидер на партията Алексис Ципрас, когото Европейската левица издига за кандидат-председател на Еврокомисията, нарече вота в Гърция "референдум за строгите икономии".

Премиерът и лидер на "Нова демокрация" Андонис Самарас предупреди, че победа на "Сириза" може да дестабилизира крехкото възстановяване на страната.

Миналата седмица "Сириза" постигна сериозни успехи на местните избори в Атина и Солун. Тя обаче печели само в 4 от общо 13-те гръцки региона.

"Сириза" може да разклати сериозно "голямата коалиция" в Гърция, съставена от консерваторите от "Нова демокрация" и социалистите от ПАСОК. Парламентарното й мнозинство е само от две места. Сега крайната левица ще има възможност да натиска по-силно за предсрочни парламентарни избори.

Алексис Ципрас търси подкрепа за отмяна на драконовските икономии, свързани със спасителния план за Гърция, включващ пакет от помощи на стойност 240 милиарда евро. Ако партията направи това, тройката кредитори - МВФ, ЕС и Европейската централна банка могат да спрат парите за Гърция.