Павлова

Регламент европейски още от 2003 г. Дава за целите на общоевропейските цели за статистическо, за целите на европейското фиансиране – когато сравняваме региони обласит и цели държави. За тези цели има създадени 3 нива. Ниво 2 – е по европейската статистика – 6 района за планиране. Северозапден, свер нцентрален и т.н. За следващия програмен период 2021 г + 7 ще тляба да предоставим своето разделение спазвайки изискванията на този регламент. Ние имами и както на ниво 2, региони които не отговарят на... така и на ниво 3 което е приравнено на нашите 28 области, които не отговаря.-

Общините тнямат нищо общо – няма да се закриват общини и да се затварят общин .
265 общини. Касае районите за прланиране. За съжаление от тях един отнее отговаря на 800 000 души северозапдан българия – там вече не живеят 800 000. Следващият който не върви в тази посока е северн Централен където доскоро неселението е било 810 000 души. Но пък имаме район който много напредна и е нарадвно като иконочическо развития и население н а всички еврропейски столици. 

Тя има над 75 % т БВП какот е във всичик европейски държави. Тези райони за планиране ще трябба ва да се перрагцгледат и да преценим .Останалите трябав да видим как да ги прегропуриме да отговарят за 800 000 души.

За областие пък мин. 150 000 души да живеят на територията на една област, за да отговаря. 1/3 от областите в България имат по д150 Вд Вр Вч Мн... Кн, ПК , отиваме в Севериозточна Рз Слс също не отговарят на това. И Смолян. Но това не е решение което ще взимаме днес, утре или догодина. 
Това е решение което ще взимаме към 2020 г.
Опция 1 е за да може новите европейски фондове да ги предоставяме целево тези 28 области, ние да преценим да ги окрупним – и вместо 28 да стана примерно 20, 16... 
Има втори вариант – да не променяме боря области он те вече за целите на Европейскат статистика да не се водят ниво 3 а районите за планиране – 5 или 6 ли, да ги определим като второ ниво за местното самоуправление, те да бъдат с – грубо казано – губернатори. 

Би могло да има избираеми, назначаеми управители или губернатори за ниво планиране. Цебта е да имаме целенасочена политика – за развитие, за инвестиции, за инфраструктура.

ЗАКОН ЗА КАДАСТЪРА 

Някои африкански държави имат по-дбър кадастър от нас и по-сериозен. Ние имаме едва 22 % кавадастриално покритие на територията на страната. Дългосрочната ни цел е да мима подземния кадастър – а не да се чудим има ли тръба или кабел, кат стане авария, и съответон надцемния кадастър – сгради и т.н. Общинските служби по земеделие ще въведат своите карти и скици и ще бъдат дигитализирани.

Имотите ще имат своето имотно ЕГН. Администрациите няма да искат скици, когато има сделки, а ще сда длъжни сами да си ги извадят.

ТОЛ ТАКСИ

Разликата между нас и Гърлция е, че ние тол такси за колите не предвиждаме. Предвиждаме ДЖПС базирана система за тол но тя ще мажи само за тежкотоварни средства над 3,5 т. За леките коли ще си важи винетка, ам дигитална. В България тол такси ще има само за камиони.

В закона здърж буджетн сега залатгаме втория милиард, за да могат да се евключат всички.