Ярослав Качински - лидерът на управляваащата в Полша партия, зове НАТО да покаже на Русия, че е силна и единна, на срещата си в Полша. Той обаче нехае за предупрежденията на алиаанса за авторитарната посока, към която е тръгнало правителството на собствената му партия.

НАТО има нужда да демонстрира сила и единство срещу Русия, най-вече сега, когато британското гласуване за излизане от ЕС хвърли Европа в смут. Планът за засилване на присъствието на НАТО в Полша и балтийските страни, който трябва да бъде обявен на срещата, е важен за противопоставянето срещу агресивните антизападни изхвърляния на Владимир Путин. И това повелява президентът Обама да принуди другите лидери от НАГО във Варшава да накарат Качински да разбере, че да се държиш все повече като клонинг на Путин не спомага единството да бъде убедително демонстрирано.

Докато партията "Право и справедливост" (ПиС) на Качински се върна на власт през есента на 2015 г., Полша бе сочена за пример за съживяване на демокрацията и либерализиране на икономиката. А Качински предприе атаки срещу независимата съдебна система, медиите и службите за сигурност и откритото му презрение към европейското недоволство създаде доста голямо безпокойство в ЕС и НАТО.

Миналия месец Европейската комисия формално осъди полското правителство за подкопаване на върховенството на закона чрез промяна на състава и процедурите в Конституционния съд. Правителството също така затегна контрола върху държавните медии, за да гарантира, че предава националистическите и консервативните послания на ПиС. над 160 служители на държавната телевизия, включително изтъкнати водещи и репортери, бяха уволнени или принудени да напуснат.

Такова поведение създаде напрежение и със САЩ. Но когато сенаторите Джон Маккейн, Ричард Дърбин и Бенджамин Кардин писаха до Варшава, като изразиха безпокойство, военният министър Антони Мачеревич отговори с пренебрежение:

"Хора, които са си построили държавага едва през XVIII век, ще ни казват какво е демокрацията", заяви той на конференция по сигурността през март.

На полското правителство трябва да бъде казано следното: Че пактът, чиято защита то иска, не е само за защита на територията, но - може би по-важно - за защита на общите ценности.

------

* Коментрът на в. "Ню Йорк таймс" е редакционен.