Лютви Местан.

ОТЛАГАТ РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДОСТ ЗАРАДИ НЕРЕДНОСТИ В ЗАЯВЛЕНИЕТО

Както Клуб Z съобщи в началото на месеца делото на три пъти не бе насрочвано заради "открити нередности в заявлението" на формацията. В началото не стана ясно какви са те, но после се оказа, че СГС е предявил изключително интересни претенции към партия ДОСТ. От разпорежането на съда се виждаше, че магистратите имат претенции към устава на новата организация и дават конкретни препоръки за неговото редактиране и допълване. Като например:

- Да посочи конкретно кои са реформаторските сили в българското общество;

- Да посочи конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи;

- Да даде пример за решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието.

КАКВО ИСКА СЪДЪТ ОТ МЕСТАН? КАКВО ЛИ НЕ...

От ДОСТ изпратиха и жалба до съда за забавянето на регистрацията им.

Стигна се до там, че шефът на СГС Калоян Топалов изпрати публично писмо до Местан, в което обясни, че по жалбата му  е направена вътрешна проверка. Тя установила, че "делото не е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание поради обстоятелството, че съдията-докладчик е преценила, че са налице нередовности на заявлението, за отстраняването на които са постановени съответни разпореждания".

КАЛОЯН ТОПАЛОВ КЪМ МЕСТАН: НЕ ЗАВИСИ ОТ МЕН РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДОСТ

"Упражняването на контрол върху тази преценка е извън правомощията на административния ръководител и е несъвместимо с установените от Конституцията, Закона за съдебната власт, процесуалните закони и международните актове принципи за независимост, безпристрастност и решаване на делата въз основа на доказателствата, закона и по вътрешно убеждение на съдебния състав, на който са разпределени на случаен принцип", оправда се тогава Топалов.

И припомни, че контролът за законосъобразност на постановени съдебни актове, включително в производството по регистрация на политическа партия, се осъществявапо реда на инстанционния контрол или чрез самостоятелното им обжалване, в случай, че такова е предвидено. 

МЕСТАН И ТЪЛКОВНИЯТ РЕЧНИК VS СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД

ДОСТ подадоха документите си за регистрация преди малко повече от два месеца – в края на април. Тогава Лютви Местан заяви, че е сигурен, че формацията ще бъде регистрирана. Той обясни, че са внесени 9180 заявления за членство, а останалите необходими документи за официалната регистрацията са събрани в 47 тома.

Местан припомни, че по закон заседанието на Инициативния комитет на партията трябва да се е провело в присъствието на поне 50 граждани. На това заседание на ДОСТ са присъствали 176 души. Според изискването на закона за партиите на учредителната конференция е трябвало да присъстват 500 членове. На учредяването на ДОСТ е имало над 1300 души. 1083 от техните декларации са без грешка и са приложени към документите за съдебна регистрация. Следващото изискване на закона е новоучредващата се партия да има 2500 нови членове. За няколко дни ДОСТ са събрали над 12 000 желаещи да се запишат, като от тях са приети 9180.