Португалия ще трябва да се справи с много лоша традиция от мачовете с Франция на финала на европейското в неделя. "Мореплавателите" не са побеждавали "петлите" от 1975 г. Това са десет двубоя. Три от тях са на евро и световни финали, а останалите са приятелски мачове.

Болезнен за онези португалци, които го помнят, е полуфиналът на Евро '84 отново на френска земя. Тимът им водеше с 2:1 до последните минути, но допусна обрат - 2:3. Франция отиде на финал и спечели титлата след победа срещу Испания с 2:0.

През 2000 г., когато "сините" отново станаха първенци на Стария континент, те минаха през своя съперник с 2:1. На световното в Германия през 2006 г. пък крайният резултат бе 1:0. Последният мач между двата тима е от 4 септември миналата година, когато Франция победи Португалия с 1:0 като гост.

В лагера на "мореплавателите" казват пред медиите, че това европейско вече бяха нарушени няколко традиции. Германия победи Италия за първи път от 10 години. Франция пък най-накрая надделя над немците в полуфинал, които за първи път паднаха от домакин на шампионат на Стария континент.

Така празнува Париж снощи.

Дидие Дешан, треньорът на "петлите", които спечелиха титлите на домакинското си Евро 1984 и Мондиал 1998, каза следното:

"Подкрепата от публиката на "Велодром" изигра важна роля. Ние не можем да решим всички проблеми на нашата страна, но можем да подарим на французите такива емоции, които помагат да се забрави всичко. Мисля, че днес успяхме да обединим страната. Това казах на играчите в съблекалнята. Имаме само два дни за подготовка за финала и трябва да сме в добро състояние. Това е ключов въпрос. Благодарен съм на отбора за спечелването на този труден мач. Всички ние знаем какво е да победиш световния шампион. Гризман е изключителен играч, който още веднъж потвърди това на терена. Неговата скорост и техника ни помагат не само да бележим, но и да създаваме положения. Затова неговата роля е голяма за нас. Най-важното е, че всички играчи оценяват тази отговорност, която лежи на раменете им."

Селекционерът на Германия Йоахим Льов пък прогнозира победа за Франция на финала.

"Мисля, че Франция ще спечели. Португалците дотук не изглеждаха достатъчно уверени, за да ги считам за фаворит. Както и не бих казал, че французите бяха по-добри от нас, но когато някой бие с 2:0, не бива да се казва, че е незаслужено. Да ти вкарат гол в 44-ата минута е шок. Играчите бяха разстроени в съблекалнята, тъй като играта не вещаеше нищо подобно. Не знам как този резултат ще се отрази на моя контракт, който е до 2018 г. Сега просто съм разочарован, както и всички в Германия", каза Льов.

Полуфиналът Германия - Франция е бил наблюдаван от повече от 90 000 зрители във фензоната пред Айфеловата кула, съобщи АФП. След мача десетки хиляди празнуваха по улиците на френската столица, а бяха регистрирани и инциденти. Младежи нападнаха полицаи с камъни, бутилки и фойeрверки на "Шан-з-Елизе", а силите на реда използваха сълзотворен газ.

Това се случи при опит на полицаите да не допуснат тълпата до популярните туристически обекти в Париж. Феновете подпалиха и няколко кофи за боклук. Има арестувани и днес ще им бъдат предявени обвинения.