Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Снежана Душкова и членове Надежда Трифонова и Иван Стойчев потвърди изцяло оправдателната присъда на Софийския градски съд срещу Христо Бисеров.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок, допълват от САС.

Сагата срещу Бисеров, за която многократно главният прокурор Цацаров казваше, че "ще завърши с обвинителен акт", започна  с разделянето на разследването на две.

Първо бе отделено производството за прословутото "пране на пари", по което бяха привлечени с доведения му син Ивайло Главинков. Така на бившия втори в парламента и ДПС му останаха 3 доста по-леки леки обвинения.

Именно по това дело на 30 ноември в едно-единствено съдебно заседание прокуратурата му поиска 4 години затвор. СГС в лицето на съдия Снежина Колева обаче се произнесе точно в обратна посока:

Че държавното обвинение не е събрало необходимите доказателства, че той не е платил данъци в особено големи размери (19 хил. лв.), а другите две обвинения – че не е декларирал сделки с валутни ценности и не е декларирал пред Сметната палата около 700 000 лева по сметки в Швейцария, са изобщо несъставомерни 

САГАТА "БИСЕРОВ" МИНА И ПРЕЗ АПЕЛАТИВЕН СЪД

На 28 април т.г. Бисеров се изправи пред САС, където делото му мина точно както и в градския - за един ден.

През февруари пък стана ясно, че прокуратурата е прекратила окончателно и разследването по много по-тежкия член за пране на пари. Това стана по искане на защитата по правилото, че ако 2 години те разследват, трябва или да внесат обвинителен акт, или да го прекратят.

Съдебните митарства на Бисеров предизвикаха множество коментари, включително и по адрес на прокурор Боряна Бецова, за която френският посланик Дьо Кабан попита "каква ябълка е".

На Бецова се паднаха няколко от делата, свързани с интереси на ДПС - срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, срещу "Протестна мрежа", срещу неуспелия кандидат за министър Иван Данов...

Буквално преди дни обаче тя бе издигната в ранг "прокурор във върховна прокуратура" от ВСС.

ПРОКУРАТУРАТА ОТСЕЧЕ: ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ Е ЧИСТ