Бившият министър на земеделието от ДПС (2001-2005) Мехмед Дикме обяви, че за никого не е изненада решението на Софийския градски съд да откаже регистрация на новата партия на Лютви Местан ДОСТ. Пред Нова телевизия той каза, че политиците се очаквали такова развитие и знаците за това са били налице.

Не самият отказ е скандален, скандални са мотивите, с които се отказа регистрацията“.

Основен мотив на съдията за отказ е фактът, че абревиетурата на партията ДОСТ всъщност била турска дума – приятел. Освен това повечето имена на учредителите били турски и затова партията можело да бъде определена като етническа, което е забранено в България.

Например на митинг, където абревиатурата на партията се скандира многократно от нейните привърженици, ще е налице публична проява на чужд език, тъй като емоционалният заряд ще се изразява с чужда дума - турска дума“, е написала съдийката Лидия Илиева.

СЪДЪТ: ДОСТ Е ТУРСКА ПАРТИЯ

Ако следваме логиката на съдийката, то тогава трябва и президентът на САЩ да бъде обявен за противоконституционен, защото той се казва Барак Хюсеин Обама – второто му име е мюсюлманско“, репликира Дикме.

Според бившия министър не е работа на съдия да взима решение какви хора да участват в политическите формации.

Съдът влиза в политически роля. Със сигурност мотивите ще дадат негативно отражение в следващия доклад на Европейската комисия за правосъдие и вътрешен ред“, прогнозира бившият активист на ДПС.

Мехмед Дикме призова бившите си съпартийци да заемат ясна позиция по регистрацията на ДОСТ и да защитят правата на българските граждани.

Би трябвало ръководството на ДПС също да поеме позиция за регистрацията на ДОСТ, защото би трябвало да защитават правата на хората с турски имена и в други партии“.

ЛЮТВИ МЕСТАН: ЗАЩО ДА НЕ МОЖЕ ДОСТ, СЛЕД КАТО МОЖЕ ГЕРБ?

Дикме няколко пъти повтори тезата си, че „не съдебната система, не съдиите, не политиците ще определят бъдещето на една политическа формация - това ще направят избирателите“.