Анди Мъри спечели за втори път в кариерата си тенис турнира "Уимбълдън". На финала на централния корт шотландецът спечели чиста победа с 3:0 сета срещу Милош Раонич (Канада) - 6:3, 7:6(3), 7:6(2), за 2,47 ч. Анди по най-добрия начин се възползва от липсата на Новак Джокович, който отпадна рано от борбата. Съперникът му Раонич пък срази Роджър Федерер на полуфинал.

Мъри постигна първия си триумф у дома през 2013-а, а на следващата година бе детрониран от Григор Димитров.

Днешният успех бе под номер 7 за Анди в преките сблъсъци с Раонич и общо четвърти от началото на година. Канадецът пък изигра първия си финал от турнир от Големия шлем. Иначе двубоят започна изключително равностойно, като и двамата тенисисти печелиха своите сервис геймове. Първата възможност за пробив се откри пред Мъри в седмия гейм, когато той поведе с 4:3. До края на сета поставеният под номер 2 не изпусна преднината си и поведе с 1:0.

Подобно на първата част и във втората двамата демонстрираха страхотен тенис. Отново в седмия гейм пред шампиона от 2013 г. се откри възможност за пробив, но този път Раонич се спаси. Канадецът успя да удържи подаването си и в деветия гейм и така сетът влезе в тайбрек. Там обаче Мъри бе безапелационен, спечелвайки го с 7:3.

Третият сет също премина без пробиви от страна и на двамата топ тенисисти и отново тайбрекът трябваше да реши изхода. 29-годишният британец набързо поведе с 5:0, с което и напрактика предреши и спора, приключен при 7:2 и 3:0 в сетовете.

Двубоят бе проследен на живо в кралската ложа от премиера в оставка Дейвид Камерън, от членове на кралското семейство, от актьори като Брадли Купър и Бенедикт Бъмбърбач. 

Мъри ще грабне 2 милиона паунда от наградния фонд, а за Раонич остана 1 млн.