"Пропуснахме един огромен шанс да станем европейски шампиони", заяви след финала на европейското френският треньор Дидие Дешан.

"Петлите" паднаха с 0:1 от Португалия след продължения и този път трябваше да изпият горчива чаша като домакини на голямо първенство.

"Нямам думи да опиша какво изпитвам. Разочарованието е голямо и ще мине време, докато се отърсим. Страдаме всички заедно. Побеждавахме заедно, а накрая загубихме заедно. Тежко е, но това е положението. Би било прекрасно да поднесем трофея на нашите фенове в собствения ни дом. Но, за съжаление, се получи друго", допълни наставникът.

Той е един от едва тримата капитани в историята, постигнали требъл - да изведат европейски клубен шампион и национален отбор, който да спечели световна и европейска титла. Дешан прави това с "Олимпик" (Марсилия) през 1993 г. и с Франция през 1998 (на мондиал) и 2000 г. (на европейското).

Само още двама имат такова постижение. Това са Франц Бекенбауер с ФРГ през 1972 и 1974 г. и с "Байерн" (Мюнхен) през 1974, 1975 и 1976 г., както и Икер Касияс с Испания през 2008, 2010 и 2012 г. и с "Реал" (Мадрид) през 2014 г.

Дешан обаче похвали отбора на Португалия, като заяви, че е победил Франция напълно заслужено и има пълното основание да празнува тази нощ.