"Този път недейте казва, че сме спечелили благодарение на противника", каза след финала на европейското във Франция португалският треньор Фернанду Сантуш.

Ръководеният от него отбор бе залят от критики след слабото представяне в груповата фаза. Освен това за цялото първенство португалците спечелиха в редовното време само един мач - този срещу Уелс на полуфинала (2:0). Тази нощ селекцията на Сантуш надделя над Франция с 1:0 с гол на резервата Едер в 109-ата минута.

"Не очаквах да загубя Роналдо. Той е футболист, който във всеки един миг може да реши мача. Беше страхотен, желанието му беше невероятно. Опита се на два пъти след контузията да играе, но не стана. Но след това беше невероятен на резервната скамейка. Той беше един истински капитан, без да бъде на терена", каза Сантуш.

Жозе Моуриньо - може би най-знаменитият португалски треньор, отбеляза триумфа на сънародниците си със своеобразно послание в туитър.

"Ако искате да посетите страната на европейския шампион, посетете Португалия", написа наставникът на "Манчестър Юнайтед". Той е бил треньор на част от футболистите, триумфирали тази вечер.

Думата взе и потугалският премиер Антониу Коща.

"Съжалявам за контузията на Роналдо, но в крайна сметка тя даде сили на целия отбор", заяви той.

След което похвали френския президент Франсоа Оланд за прекрасната организация на първенството. Коща припомни и терористичните атентати в Париж на 13 ноември 2015 г., при които загинаха 130 души и заяви, че те ни най-малко не са стреснали организаторите на шампионата.

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза обяви, че ще награди всичките 23-ма футболисти, които бяха част от тима по време на първенството. Те ще бъдат удостоени със зването командор.