Всеки човек носи душа, изпитва чувства, има мечти и е подвластен на емоциите си. Благодарение на тях, някой създават най-нежната поезия и музика, най-красивите картини, най-завладяващите романи. Други ги превъплъщават в научни открития, нови технологии, създават успешен бизнес, отдават се на обществени каузи или просто живеят достойно. И всичко това ни прави по-щастливи, по-цивилизовани, по-хуманни и по-съпричастни към щастието и нещастието на всички около нас. 

Има и един друг вид хора, които също толкова подвластни на чувствата и емоциите си, нарушават основното право на всеки индивид – правото на свобода, щастие и достойнство. Те могат да бъдат обикновени, корумпирани чиновници, непочтенни работодатели, различни видове измамници, финансови престъпници, серийни или масови убийци, насилници, гамени, диктатори и даже непочтени политици, министри и депутати…

Всички те носят душа, изпитват чувства и имат мечти. 

Едните - мечтаейки изграждат, а другите - мечтаейки разграждат. 

Какво ги прави толкова различни? Различни ги прави културата! 

Тази култура, за която вечно няма средства и воля или се подхвърля някой лев, под формата на „от мен да мине!”. 

Културата с главно К, която излиза далеч от рамката на фукнята в Лувъра,  бутафорните крепости и пиара. Културата, която трябва да бъде неразделна част от образованието, която се възпитава чрез допира с изкуствата, от ранна детска възраст. Уважението към културното наследство, културните традиции и тяхното опазване. Възпитанието в търсене на красотата и естетичното. 

РАЧКОВ И НЕЙКОВ В ЗАЩИТА НА РАШИДОВ

И тогава неусетно идват почтенните взаимоотношения, естетика във всичко около нас, етническа и религиозна търпимост, опазването на природата, развитата икономика, свободата на словото и всичко останало, за което си мечтаем. 

Това обаче няма как да се случи, ако ни управляват талантливи простаци.

Има много такива по света и много от тях стават известни с таланта си, но те представят само себе си и имат своето специфично място, което е далеч от мястото на държавника!

Ако ние искаме да живеем в богата държава на успели хора, то пътят лежи през изграждането на високо културно и образовано общество, което да бъде управлявано от високо културни, възпитани и образовани политици. И за да не гадаем кое е първо – яйцето или кокошката, то нека да започнем отнякъде. И това някъде е - начело на държавата да застанат културни, образовани и възпитани хора, които да поведат държавата в тази посока.

КОПРИНКА ЧЕРВЕНКОВА: ДНИТЕ НА РАШИДОВ КАТО МИНИСТЪР СА ПРЕБРОЕНИ

Подчертавам културни, защото само културният и възпитан човек познава значението на думите „чест, отговорност и дълг”. Само той от висотата на интелекта си ще се стреми да се обгради с хора, които да са способни поне колкото него, и ще уважава критиците си. Само такъв човек би създал всички условия за развитие и работа на талантливия предприемач, почтения юрист, кадърния администратор и грижовния стопанин. Не би обърнал здравеопазването в бизнес, защото това е здравето на нацията. Би развивал спорта, защото това е енергията на нацията. Не би допуснал и най-малкото посегателство върху свободата на словото, защото то е свободата на нацията. И би бил закрилник на културата и образованието, защото те са най-важното – душата, бъдещето и сигурността на нацията!

Аз вярвам в мъдростта на народа ни. Надявам се, че всеки прочел тези редове ще осъзнае колко са несъвместими лицата в сегашното управление с тези, които би трябвало да са там. 

Надявам се, че сегашните управници, четейки това ще прозрат острата нужда  да си тръгнат в „името на народа”, както често обичат да казват и те самите.

И понеже културата е душата и бъдещето на нацията, призовавам министър Рашидов да направи незабавно първата крачка, като подаде оставката си и така даде пример на останалите си колеги, включително и на министър-председателя Борисов, да сторят същото. Те са достатъчно гъвкави да се справят с живота си и извън управлението на страната. 

А ние сме достатъчно отговорни, за да се борим дотогава, докато културата, моралът и възпитанието на управника, станат основен фактор за пребиваване във властта, по всичките ѝ етажи.

...

Авторката е пианист, председател на Единна народна партия. Коментарът е написан специално за Клуб Z.