20-те българи, задържани в Испания за нелегално производство на цигари, са от региони, където има държавни предприятия за такова производство. Това заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов на пресконференция в Мадрид. Тя бе излъчвана на живо по Канал 3. Спиродонов каза, че всички българи са бивши работници в такива предприятия. Сред тях има и такива, които са постоянно живеещи в Испания. Спиридонов допълни, че 5 от лицата са криминално проявени. Има и данни за такива, които са работили в други разбити фабрики на територията на страната.

От 2014 г. има 7 разбити нелегални фабрики на територията на Унгария, Белгия, Полша и Испания, каза още Спиридонов.

Представител на испанската полиция допълни, че това е може би най-важната акция, правена досега. И изтъкна, че операцията е от значителен мащаб - стока за 8 млн. евро, 22 задържани, от които 20 българи и 2-ма испанци. Директорът на испанските митници Биляр Корадо изтъкна, че операцията е била извършена почти перфектно. А в една от фабриките е намерена машина, която е прозивеждала 500 кутии цигари на минута.

Акцията е била изършена преди няколко дни. Фабриките, в които са задържани хората са от Толедо, Саламанка и Малага. Заводите са били изключително модерно оборудвани, като машините са били предимно нови. Всички сгради са били много добре шумоизолирани, като дори не е можело да се предположи, че във вътрешността на всяка фабрика е имало и специален генератор.

Цигарите са изнасяни предимно за Англия и Франция. Една машина е произвеждала по около 120 мастербокса на ден. Специален човек е организирал доставките на храна и вода. Имало дори и готвачка. Голяма част от българите са живеели в помещения във фабриките, част от тях са познати на разследващите със свои предишни прояви в Холандия.