Комитет от експерти от държавите-членки на Европейския съюз гласува днес временни ограничения върху използването на глифозат, спорен хербицид, произвеждан от американския концерн "Монсанто".

"Държавите-членки гласуваха за предложение на Комисията да ограничи използването на глифозат в ЕС", каза Енрико Бривио, говорител в Комисията. "Тези условия включват забрана върху талоамина, вещество използвано в някои базирани на глифозата продукти, задължение да се минимизира използването на глифозат в специфични места като паркове и детски площадки както и задължение да се въведе наблюдение върху използването на глифозат преди жътва".

Мерките ще бъдат в сила временно, докато европейската агенция по химикалите се произнесе по подозренията, че глифозатът е канцерогенен. Дотогава временно е подновено използването му в ЕС, което изтече на 1 юли.

Ако след произнасянето на агенцията разрешителното  за глифозата не бъде подновено, тогава всички страни-членки ще са длъжни да забранят препарати за растителна защита с него. Ако обаче то бъде продължено, всяка от 28-те държави в ЕС, ще може да реши самостоятелно дали да продължава да допуска тези препарати на пазара си или да ги забрани. Производителят и търговецът на препарата може да атакува и двете забрани в съда.

Глифозатът (фосфонометилглицин) е открит през 1970 година от Дожн Франц, химик в "Монсанто", и е на световния пазар от 1974 година под търговското наименование Roundup.