България поиска днес Канада да ѝ представи през октомври график за отпадане на визите за български граждани. 

Това стана на преговори в Брюксел, в които участваха Румъния и Европейската комисия.

"Българската страна категорично заяви, че премахването на визите за български граждани за Канада е сред приоритетите на правителството", се казва в съобщение на българското министерство на външните работи по този повод. "Възприемаме прилагането на визов режим за българи като необосновано неравно третиране, което не съответства на достигнатото равнище на двустранните отношения с Канада".

По-рано тази година правителствата на България и Румъния заплашиха да блокират споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада, извество като СЕТА, ако тя остави в сила визовите изисквания за български и канадски граждани.

"Разглеждаме сключването на СЕТА и постигането на пълна визова реципрочност като цялостен процес и очакваме преди планираната за октомври среща на върха ЕС–Канада нашите канадски партньори да представят ясен график за отпадане на визовите ограничения за български граждани", се казва още в съобщението.

Визите не са предмет на СЕТА, но двете балкански страни настояват, че те поставят техния бизнес в неравностойно положение в сравнение с този от другите европейски страни търгуващи с Канада.

Канадска експертна мисия е била в Румъния и се очаква да посети България до края на този месец, съобщи по-рано през деня Комисията.

В ранната есен на тази година се очаква Канада да информира Комисията за предложен от нея график за премахване на визите за българи и румънци както и за изисквания, които техните власти да изпълнят за целта, обявиха в съвместно съобщение еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос и канадският министър на имиграцията и бежанците Джон Маккалъм.

Днес в разговорите с тях в Брюксел участваха зам.-министрите на външните и вътрешните работи Румен Александров и Филип Гунев и Йоан Драгош Тудораке, началник на правителствената канцелария на Румъния.