„Когато има инфраструктурни коридори, по които минават газ, петрол, стоки - там няма война. Те се пазят тези места...“ и „Народът избира кой и как да го управлява... Като не ме харесват, ще си изберат някой като Мони Паси - смел, голям боец, който да налита с крилати ракети и да пребива руснаци и който му дойде на акъла.“ Тези цитати от изказване на премиера Бойко Борисов, описани от Клуб Z в материала „Борисов: Като не ме харесват, да си изберат Мони Паси, който да пребива руснаци“, предизвикаха възмущението на Илиян Василев*.

Това е уличен език. Когато няма отговор на логичния въпрос защо е "мек" към руснаците, той (премиерът Бойко Борисов – бел.ред.) се опира на собствена по гьобелски крайност на интерпретацията. Сякаш някой иска да пребива руснаци (Такъв език? Това е все пак министър-председател).

АКО БОРИСОВ ИСКА ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ НА ЧЕРНО МОРЕ, ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ПУТИН

Едно е да не скачаш на всеки позив да се атакуват руснаците, съвършено друго е чрез бездействие, съмнения в колективния разум на НАТО и безсмислени призиви за демилитаризация и платноходки в Черно море - подкопавайки смисъла на усилията на Митов и Ненчев - да изолираш България.

Този човек става все по-опасен, защото няма базисни принципи и котви на разума - всичко е текуща целесъобразност и пиар.

Като минават газопроводи през Украйна, защо има война? Как ще мине ирански газопровод през Армения, която е напълно зависима от „Газпром“ и Русия?

ПРЕМИЕРЪТ В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА

Борисов борави с виртуална реалност (Алиса в страната на чудесата), създава опасни и фалшиви илюзии, че това което говори е реално постижимо - демилитаризацията на Черно море - и пренебрегва реалната ситуация, като със своите действия заплашва да третира националната сигурност извън колективната система на НАТО.

Той излъга, че румънската инициатива за съвместни учения в акваторията на Черно море ще постави нашите ВМС в зависимост от турските - Турция не давала съгласие за реализация на румънската инициатива и тя като България се въздържа.

Борисов не признава хибридната опасност от Русия, изобщо отказва да припознае Кремъл като заплаха за развитието ни, въпреки опустошенията върху българската енергетика и икономика. Отказва да се противопостави и потърси отговорност от хората, причинили многомилиардни загуби от енергийните шлемове, а си партнира с тях. С това насърчава още по-голяма агресия и по-значими хибридни операция на българския територия, включително срещу наши съюзници.

МОЖЕ ЛИ В ЧЕРНО МОРЕ ДА НЯМА ВОЕННИ КОРАБИ?

Той е пряко отговорен за политическата поръчка към специалните ни служби да не работят срещу руските интереси, включително срещу паравоенните формирования, които имат задача заедно с политическите проксита на Кремъл да блокират реализацията на планове за усилване на отбраната на НАТО от и през наша територия.

ДАНС не работи срещу икономическото проникване на Русия - случаите „КТБ“ и „БТК“ го показват, нито срещу корупционните схеми, чрез които се реализира и укрепва свързаността на руския и българския политико-олигархичен модел.

Досега си мълчах, но със своето поведение той поставя в опасност базисни национални интереси. Те му говорят, че подкопава НАТО и сигурността, той се хвали, че хваща контрабанда и помага на други държави. Дребни пиар хитринки - да сменя темата.

Основният урок от историята ни е, че в критични моменти за сигурността ни винаги са се намирали "меки" политици, които са се огъвали.

Извън НАТО, България няма бъдеще, нито с хибридната схема на Борисов - вътре в НАТО, но тотално пасивни и пацифисти.

Това ще дискредитира България напълно.

----

* Коментарът на Илиян Василев е от фейсбук. Публикуваме го с незначителни редакции. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.