Повест, написана от бившия президент на Ирак Саддам Хюсеин, ще бъде издадена във Великбритания през декември, съобщава „Гардиън“. Това е първият превод на английски на произведението, което вече е излизало в Япония, Турция и ред други страни.

Издателство Hesperus описва повестта като смес между „Игра на тронове“ и „Къща от карти“. В нея се разказва за народ, живеещ по бреговете на Ефрат преди хиляда и петстотин години, принуден да се бори с извънземни нашественици.

Повестта все още няма официален английски превод на заглавието. В други страни ръкописът на Хюсеин е публикуван под заглавия като „Дяволи, вън!“ и „Танцът на  дявола“.

Ръкописът е бил изнесен тайно от Ирак от дъщерята на Хюсеин Рагад. Тя е издала книгата в Йордания  през 2005 г., но властите иззели почти веднага целия тираж от книжарниците, в резултат от което се появили множество апокрифни версии на повестта. В отзив за вестник „Ню Йорк таймс“, книгата е наречена  „евтино четиво, което се забравя бързо“.

Проектът на Hesperus е посветен на десетата годишнина от обесването на Саддам от иракските власти.

Хюсеин (1937-2006) ръководи Ирак от 1973 до 2003 г. САЩ смятаха страната за една от главните заплахи за своята безопасност. През пролетта на 2003 г. в хода на въоръженото нахлуване на коалиционни войски на САЩ, Великобритания и Австралия в Ирак, Хюсеин бе заловен от американците. През ноември 2006 г. иракски съд го осъди на смърт и присъдата бе изпълнена на 30 декември.

Площад Славейков