Ясли и детски кътове в публичните сгради ще облекчават работещите родители. Това съобщи на пресконференция министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Когато родителите работят в периодите на ваканции, а децата на по-малка възраст нямат целодневен ангажимент, много често се налага родителите да тичат от едно място до друго, да излизат в отпуска. Инициативата цели отново създаване на детски кътове, ясли и занимални в публични сгради. Ще дадем възможност на работещи в тези институции по-добре да съвместяват личния със семейния си живот”, обясни Русинова, цитирана от БГНЕС. 

Проектите ще струват между 20 000 лв. и 70 000 лв. Те са за между 30 и 70 проекта. Набирането на проектопредложения започва от днес и срокът е един месец.

Министерството обмисля стимули за работещите майки. За тази цел се предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). След като изтекат 135 дни отпуск за бременност и раждане, ако майката реши да се върне на работа, да получава допълнително 50% от обезщетението за майчинство, е замисълът. "Ако една жена, която получава 800 лв. месечно обезщетение за бременност, се върне на работа на седмия месец, ще получава допълнително 400 лв. до навършване на 12 месеца на детето", даде пример Русинова. 

За момента данните на НОИ показват, че през първото тримесечие средното обезщетение за майчинство е 483 лева, за София е около 650 лева. 

Друга инициатива на министерството през летните месеци ще бъде свързана с отделяне на средства за общини, централна администрация, областни управи и всички държавни и обществени сгради да осигурят достъпност за хората с увреждания. 

Общините, централната администрация и областните управи могат да кандидатстват с проекти на стойност между 30 000 и 170 000 лв. за подобряване на достъпната среда в обществените сгради. Изисква се 5% съфинансиране от страна на общините и администрациите.