Дейвид Камерън ще напусне Бъкингамския дворец днес следобед като редови депутат, след като кариерата му бе прекратена при най-унизителни обстоятелства. Минути по-късно ще пристигне Тереза Мей, за да заеме мястото ма начело на правителството на Нейно величество.

Ето така работи британската политика.

КОЯ Е МЕЙ - ЖЕЛЯЗНАТА ТАЧЪР ИЛИ МЕРКЕЛ

След като измине кратко разстояние с кола по "Даунинг стрийт" заедно със съпруга си Филип, Мей ще влезе на номер 10 за първи път като премиер, където ще бъде брифирна от секретаря на кабинета - най-висшия цивилен служител на Великобритания, преди да нареди на военните какво трябва да се случи при ядрена атака. След това започва работа.

Но какво могат Великобритания и Европа да очакват от тази сдържана, почти стеснителна англичанка, намираща се в най-тежката ситуация, в която е бил който и да е премиер след Втората световна война?

Ето шест неща, които трябва да знаем за новия превъзходен лидер на Великобритания.

1. Никакви нотингхилски карти повече

Първата работа на Мей на "Даунинг стрийт" 10 ще бъде да назначи новия си кабинет.

Докато рокадите дават на премиера шанс да наложат авторитета си, те са изпълнени и с политически опасности. Когато някой печели, винаги някой друг губи.

Пренебрегнатните от Камерън депутати са уверени заради нейната дейност във вътрешното министерство.

"Хората, които тя ще издигне, ще попаднат там, защото са най-добрите за поста", каза министър консерватор, който е работил с нея.

"Ще станем свидетели на връщане към типично кабинетно правителство. На хората ще им хареса, защото ще усещат, че могат да си заслужат издигането. Тя няма свой кръг от приближени."

Коментарът е отражение на масовото разочарование сред депутатите тори заради  шуробаджанащината на Камерън, при която стари приятели и съратници на премиера получиха синекурни длъжности. Това обяснява и подкрепата, която Мей получи сред по-старите депутати тори като Крис Грейлинг, Дейвид Дейвис и Лиъм Фокс, които почувстваха, че може пак да настъпи техният час.

За разлика от Камерън, Борис Джонсън и Джордж Озбърн, Мей няма "тесте" като такова. Тези, които се събраха в нейния ръководен екип, се отличават като обикновени хора, които преминават през скенера в парламента. Докато Камерън формираше екипи от участници в университетските приключения или весели "кухненски сътрапезници", Мей, която е с десет години по-възрастна от предшественика си, работеше в Банк ъв Ингланд, а след това - в отдела по европейски въпроси в Британската асоциация на клиринговите услуги, преди да бъде избрана в парламента.

Основният й екип е пълен с "хора с успехи", каза симпатизант на торите. Очаквайте издигане на лоялни редови депутати като Саймън Кърби и Джордж Холингбъри и ключова роля за Гейвин Уиламсън - влиятелния шеф на кампанията на Мей. Министърът на благоустройството и планирането Брандън Люис също е сочен за ключов пост в кабинета.

2. Работа за момичетата

Немислимо е в кабинета на мей да няма повече жени на ключови позиции.

През 2005 г. Мей основа "Жени за победа" - кампанийна група, чиято цел е повече жени да бъдат избрани за депутатки от Консервативната партия, и в продължение бе ментор на редица кандидатки на торите за парламента.

"Има голяма лоялност към Тереза", каза депутат консерватор. "Хората просто не забелязаха колко важна е тя за толкова много жени в партията. Тя даде рамо на толкова много жени в парламента."

Амбър Ръд, Прити Патъл и Карън Брадли са сочени за издигане, докато Сара Нютън ще дойде отвън в правителството.

3. Мей предизвиква яростна лоялност

Мей получи подкрепата практически от всички, които са работили с ней в правителството, което според съратниците й е свидетелство за нейното лидерство.

Всеки член на нейния министерски екип в МВР я подкрепи в борбата й за лидерския пост, докато бившите служители на офиса й напуснаха работните си места в частния си сектор, за да бъдат доброволци в кампанията й.

Шефката на пресцентъра й Кейти Периър си взе отпуск от своята пиар компания, за да помага, а бившите й специални съветници Файона Кънингъм и Ник Тимъти се завърнаха при нея, за да й помагат в борбата за лидерския пост.

Един министър, работил с нея, каза:

"Трябва да мине малко време, за да спечелите доверието й. Но спечелите ли го, тя е твърдо като скала зад вас. Същевременно това, което ме възхити, бе колко бързо хората започват да изпитват уважение към нея. Когато идвате на работа, тя е там и когато си отивате, тя все още е там."

Депутатът Гай Оперман - младши член на правителството, който подкрепи кампанията на Мей, заяви, че тя разкрива много по-топлата си и любезна страна насаме, което обяснява лоялността към нея.

Той твърди, че когато му открили мозъчен тумор при последния му депутатски мандат, получил редицаа картички с пожелания за оздравяване от колеги.

"Но получих само една картичка, надписана и от двете страни - и тя бе от Тереза. Тя не бе длъжна да го направи, аз не бях в МВР. В действителност я познавам съвсем слабо. Тя предложи да ми помогне с каквото може."

Бивши съветници казват, че Мей все още им прааща всяка година написани на ръка честитки за рождените си дни и Коледа.

Лоялността към нейния кабинет и близките й колеги могат да произведат "бункерен манталитет", оплакаха се бивши помощници на "Даунинг стрийт". Точно нейното министерство беше това, което от "Даунинг стрийт" 10 се опасяваха, че не могат да контролират,  а хората от нейния кабинет редовно се караха с този на Камерън.

4. Корава, но справедлива

Мей си изгради репутацията на човек, чието упорство граничи с безразсъдство.

"Тя е жена с много труден характер", изпусна се депутатът ветеран от торите Кен Кларк в случаен изблик на искреност. Изказването му бе записано миналата седмица. Коментарът бе възприет като комплимент от екипа на Мей, който осъзна, че репутацията на кандидатката като човек с железни нерви е сила, а не слабост по време на политически сътресения.

"Те е единственият човек, когото някога съм виждал да подкрепи в правителството и Джордж [Озбърн], и Дейв [Камерън], сподели с възхита бивш неин колега от кабинета. "те очевидно планираха бързо да се разправят с нея, но тя просто каза "не". Достойно за възхищение."

Репутацията й предизвика сравнения с първата британска жена премиер Мааргарет Тачър, кояго изтормози Брюксел, докато не получи отстъпки за бюджета на страната и обяви, че тя не е от онези, "дето се огъват", изправени пред масови протести заради нейната вътрешна икономическа политика.

Поддръжниците на Мей признават, че когато тя вземе някакво решение, е непоколебима.

Но тя не е и безогледен консерватор. Тя бе похвалена от бивши свои колеги либералдемократи заради работата й в правителството, след като подкрепи гей браковете, прокара сазони срещу съвременната форма на робство и трафика на гора и реформира полицията.

5. Милибандизъм на токчета

В последната си реч като вътрешен министър в понеделник Мей на практика си гарантира премиерския пост. Това не бе просто стъпка към главната сцена, а огромен скок.

Тя призова за стратегия за развитието на индустрията, разкритикува работата на Джордж Озбърн като министър на финансите и обеща по-голяма помощ за обикновените семейства, а "не само за няколкото привилегировани".

"Приятно е да видиш как Тереза Мей потвърждава ангажимента си към предизборния манифест от 2015 г.", писа Стюарт Ууд, политически гуру на бившия лейбъристки лидер Ед Милибанд. "Особено когато той е на лейбъристите".

В същата реч тя дори пое риска да се дистанцира от Тачър - идола на торите.

"Ние не вярваме просто в индивидуализма, а в обществото", каза Мей.

Това бе в остър контраст с прословутата мисъл на Тачър, че "няма такова нещо като общество".

Въпреки твърдата си линия към миграцията, нойните клонящи наляво политически препоръки не са нещо ново. В реч през 2015 г. тя следваше същия сценарий и призова правителството на вземе мерки срещу корпоративизма и да се съсредоточи повече върху справедливостта.

6. Консерватор до мозъка на костите

Каквото и да приказва новият лидер на консерваторите за обединението на страната, не трябва да бъде укриван фактът, че Мей се надява да разгроми Лейбъристката партия, срещу която е още от тийнейджърските си години.

В речта си пред "Клуб 1922" на депутатите тори в понеделник тя бе аподирана от депутатите, които виждат в нея една от тях, което така и не видяха в Камерън.

Имаше оглушително тропане по масите и тените на малката зала за конференции в дома "Порткълис" в Уестминстър, където тя нападна Лейбъристката партия заради проблемите на нейното ръководство.

"Те бе страхотно посрещната", каза министър, присъствал в залата. "Имаше смях, когато тя показа "как избирате ръководство". Изказването бе насочено срещу депутатите лейбъристи, които в момента са се вкопчили сякаш в безкрайна битка за се отърват от лидера си Джеръми Корбин.

Мей върви към премиерския пост ще от дните си в университета. Тя най-много вярва в компетентното правителство - нещо, което смята за несъвместимо с лейбъристко управление.

------

* Авторът е старши кореспондент за Вебикобритания на специализираното издание "Политико", откъдето препечатваме статията.