Сицилианският бос Бернардо Провенцано, по прякор Трактора, почина на 83-годишна възраст. Прозвището му идва от факта, че мачка като трактор враговете си.

Той пое Коза ностра, след арестуването на Тото Риина - Звяра, през 1993 година.

Салваторе Риина - Звяра.

Най-жестокият и най-дълго управлявал сицилианската мафия престъпник все още е в строгоохранявана единична килия в затвора. Въпреки всички мерки за изолиране обаче се смята, че 86-годишният Салваторе продължава да дърпа конците на Коза ностра.

Трактора е издъхнал в Милано в болница, където е бил лекуван от рак. До 2006 година той бе "капо ди тути капи" и бе в неизвестност цели 40 години. Тогава обаче бе спипан от ченгета на около 5 километра от имението си в Палермо. А единствената известна снимка, която са имали полицаите е от времето, когато е бил на 25 години.

За да остане недосегаем за полицията се смята, че през всичките четири десетилетия Провенцано е давал нареждания с бележки с указания -т.нар. пицини, предавани от неговите "лейтенанти" на останалите водачи от Коза ностра. Не е говорил и по телефон, за да не може да бъде подслушат.

Трактора, също и като Тото Риина, е роден в селцето Корлеоне. Още на 25 години убива съперника си и постепенно се издига в мафиотската йерархия.

Така през 80-те години на миналия век се изкачва до поста дясна ръка на Звяра. Двамата са отговорни за стотици убийства, но разследващите успяват да докажат едва 60, за които са осъдени на доживотен затвор. Най-шокиращи за цяла Италия са убийствата на съдия-следователите Джовани Фалконе и Паоло Борселино. През 1992 година на път от летището към офиса си в Палермо с 5 тона динамит е взривена колата на Фалконе. Екзплозивът е поставен в канализация под шосето и образува огромен кратер. Загиват той, съпругата му и трима от бодигардовете.  

Съдия-следователят е наследен от Паоло Борселино. Но едва два месеца след като встъпва в длъжност насред Палермо е взривен кортежа на магистрата. Той умира на място заедно с шест охранителя.

Двамата съдии-следователи са получавали информация от един от високопоставените мафиоти Томазо Бушета. Той се укрива от Коза ностра. Прави си няколко пластични операции. Става защитен свидетел в САЩ и зорко е пазен от агенти на ФБР. И доживява до 2000-та година, умирайки от естествена смърт. Обаче всички негови роднини - около 30 на брой, почти до девето коляно, са избити от мафията за назидание. Зад всички тези зревски убийства стоят Тото Рийна и Бернардо Провенцано. Именно Бушета разкрива пред прокурорите, че бившият (седем пъти) премиер на Италия Джулио Андреоти е бил политическият закрилник на Коза ностра и е ходил в Корлеоне да целува пръстена на Салваторе Риина. Андреоти умря като пожизнен сенатор без да бъде доказана връзката му с мафията в съдебен процес, продължил дълги години.

След неговото уличаване в Италия се заговори, че е бил наследен от милиардер, притежател на медийна империя и също по-късно стигнал до премиерския пост. 

Когато през 1993 година Провенцано наследява шефа си, получава прякора Счетоводителя. Заради финансовия му нюх и успешното препиране на пари. Любопитно е, че легалният му бизнес е пак свързан с пране. Но на дрехи. Съпругата му Северия е собственичка на обществена пералня в село Корлеоне.

В затвора Провенцано прави няколко опита да се самоубие. Но винаги надзирателите успяват да го спасят. През 2014 година той е приет в болница в Милано. Първата диагноза е проблем с нервната система. После обаче докторите установяват, че Трактора е болен от рак.

Кой точно днес е капо ди тути капи е тотално неизвестно. Може би само Звяра го знае и му предава чрез роднини свойте пицини.