Тереза Мей и финансовият министър
 Джордж Озбърн по време на обсъждането на бюджета.

На "Даунинг стрийт" 10 отдавна не е имало жена премиер и покрай тежките политически разговори и прогнозите каква точно политика ще води Тереза Мей като премиер на Великобритания, много детайлно беше анализиран и стилът ѝ на обличане. Още като министър определяната вече като новата Желязна лейди (клише, което тепърва ще се изпълва със съдържание) Мей беше подлагана на обсъждане и критики за разчупения си и понякога дързък подход към облеклото. И най-вече към обувките. 

ЖЕНИ ЛИДЕРКИ ОПРАВЯТ КАШАТА НА МЪЖЕТЕ

Неизменно всяка жена на висока държавна позиция привлича вниманието с облекло и прически, нещо, което се случва много по-рядко на мъжете управленци. Засега е ясно, че Мей няма как да бъде обвинявана, че е скучна и еднообразна във външния си вид. Подобни критики тегнат непрекъснато над най-влиятелната жена в света Ангела Меркел. Която е обвинявана често в безвкусица. Кандидатката за президент на демократите Хилъри Клинтън понася още по-неприятни критики - безвкусица, но на екстравагантни цени.

Досега британските медии детайлно са коментирали яркочервената рокля със смело деколте, с която Мей беше на обсъжданията на бюджета в парламента, рокля с леопардови елементи, която създава точно на бюста дързък оптичен ефект, ботушите ѝ - понякога гумени (с които се е появявала и на интервю) или височината им доста над коленете и т.н.

 

Тереза Мей рядко се разделя с леопардовата шарка. Дори и да е само в обувките.
Тази рокля беше един от доста обсъжданите тоалети на Мей заради оптичното внушение точно в областта на гърдите.
Ярките цветове често присъстват в облеклото на Тереза Мей.
По протокол за среща с кралицата.

Откакто вече е ясно, че Тереза Мей ще е новият премиер на Великобритания, медиите в Обединеното кралство обаче съвсем се развихриха. Коментарите на някои от тях, концентирани изцяло върху облеклото и обувките ѝ, зазвучаха силно сексистки. 59-годишната консерваторка може и да има над 30 годишен опит в политиката,  но дрехите и най-вече обувките ѝ са във фокуса на вниманието. 

Ето как изглеждаше например вчерашната първа страница на таблоида "Сън". "Токчета, момчета" - гласеше заглавието с огромна снимка на едни от любимите обувки на новия лидер на Великобритания. По този повод много хора реагираха - "Нямаме спомен на обувките на Камерън да е отделяно толкова място, даже първи страници във вестниците". 

 

Според Google Trends пред последните седем дни има пик в търсене по ключови думи "Тереза Мей и обувки", както и "Тереза Мей и мода". И двете теми са скочили със 100%. 

По подобен начин стои въпросът и с търсенето в Getty. "Търсенето в Getty на Тереза Мей изкарва десетки снимки на нейните обвуки. Много по-малко за Камерън, доста странно", коментира с ирония потребител в туитър.