Темата за референдума във Великобритания, на който 52% гласуваха за напускането на Европейския съюз, е сред най-споменаваните и от медиите в Русия. В последните две седмици обаче на руската публика са били предложени странни, екстравагантни, а понякога и напълно зашеметяващи версии за случилото се на Острова.

Базираната в Брюксел група за мониторинг на дезинформацията East StratCom към ЕС събра някои от най-интересните примери за манипулиране на информацията за Брекзит.

Николай Стариков например е съосновател на движението „Антимайдан“, което бе създадено за подкрепа на сеператистите в Източна Украйна. Той минава за един от най-популярните защитници на политиката на Кремъл наред с лидера на „Нощните вълци“ Александър Залдостанов. Стариков записа видео клип, който разпространи чрез социалните мрежи. В него той твърди, че референдумът е нагласен и че сега световният елит бил намислил да започне война на територията на Европейския съюз и новата идея била изместила предишната – да воюва с Русия и Китай.

Николай Стариков дава на многобройната си публика кратко и просто обяснение за Брекзит: Собствениците на света вече не можели да поддържат висок жизнен стандарт на толкова широка територия, затова решили да оставят високия стандарт само за САЩ, Великобритания и Швейцария, а пък останалата част от света решили да хвърлят в хаос и война...

Това може да ви се струва налудно, но е представено на публиката от уважаван коментатор, който има както собствена публика в социалните мрежи, така и достъп до медийни участия. Стариков е издал над десет книги, а освен това е търговски директор за Санкт Петербург на управляваната от правителството телевизия Первий канал.

Но с това конспирациите за Брекзит, на които се радва публиката в Русия, не свършват. Според популярния сайт Life.ru цяла Източна Европа ще бъде изхвърлена от Европейския съюз след британския референдум. Някои сайтове „разкриха“ (а пък други ги преведоха дори на чешки език), че Великобритания ще стане жертва на „цветна“ революция, което щяло да бъде отмъщението на Сорос за Брекзит. Според тази версия, масираната атака срещу британската лира е организирана от „гражданското общество“, което било срещу Брекзит. ЦРУ и либералният елит пък плащали за пропаганда в полза на оставането на Великобритания в ЕС.

Грузинският прокремълски сайт saqinform.ge е достигнал нови висоти: англо-сАксонците решили да не се превърнат в англо-сЕксонци за кефа на ЛГБТ общността на „старата куртизанка Европа“. Сайтът прогнозира, че след Брекзит и другите страни ще напуснат ЕС и ще се присъединят към Големия Евразийски съюз, а това било потвърдено от „източник, близък до Билдербергите“. Пет дни по-късно същият сайт информирал за среща на Ангела Меркел с лидерите на Франция, Италия и Холандия, които обсъдили в швейцарски алпийски курорт проекта за „Голяма Евразия“, а пък първата стъпка щяло да бъде признаването на Крим.

Подобни версии се появяват и в прокремълски сайтове в други държави от Централна и Източна Европа, които след това се цитират един друг, а в руските медии това се представя като доминиращото мнение в съответните държави.