Създателката на американския сериал „Момичета“, актрисата и продуцент Лина Дънам, а също и сценаристката Тами Сагер призоваха жителите на Ню Йорк да късат и унищожават плакатите на новия филм от поредицата за Джейсън Борн, съобщава „Варайъти“.

„Ей, нюйоркчани! Какво ще кажете да разкъсаме тази картинка с пистолета от постерите  на „Джейсън Борн“ в метрото? Уморихме се от толкова много оръжия“, написа Сагер в Инстаграм.

Дънам сподели съобщението, като добави:

„Отлична идея. Да започваме!“

Постът бързо събра повече от четири хиляди и петстотин харесвания, но предизвика и критика от страна на подкрепящите правото на притежание на оръжие.

„Само две неща обезпечават безопасността на обществото: наличието на оръжие или перспективата за наличие на оръжие. Аз избирам първото“, гласи един от коментарите.

Няколко дни по-рано в интервю за вестник „Сидни Морнинг Хералд“ Мат Деймън (изпълнителят на ролята на Джейсън Борн) похвали строгостта на австралийските закони, регулиращи притежанието на огнестрелно оръжие. Актьорът изрази съжаление, че подобни закони не могат да бъдат въведени в Съединените щати, като американците реагират болезнено на такива идеи.

Джейсън Борн, персонаж от серия романи на американския писател Робърт Лъдлъм, е бивш агент на ЦРУ, изгубил паметта си. Героят стана още по-известен благодарение на филмовата трилогия, заснета от Дъг Лайман („Самоличността на Борн“) и Пол Грийнграс („Превъзходството на Борн“ и „Ултиматумът на Борн“). Мат Деймън изпълнява главната роля. Световната премиера на новия филм от поредицата – „Джейсън Борн“, е насрочена за 27 юли. У нас филмът тръгва два дни по-късно, на 29 юли.

Площад Славейков