С малко под 2000 евро брутно месечно възнаграждение, българският министър-председател Бойко Борисов е ниско платен не само в сравнение с именитите си колеги в Европейския съвет, но и спрямо бръснаря на един от тях. Това се вижда от справка, която белгийският бизнес всекидневник "Еко" публикува днес.

Германската канцлерка Ангела Меркел не е виждала увеличение на месечната си заплата от десет години, но неотдавна правителството е гласувало 2,2 на сто повишение на възнагражденията в кабинета, пише вестникът. Тази година тя ще получава 18 388 евро на месец в сравнение със 17 920 евро досега, а от догодина - 18 820 евро. Тя е силната жена в Европа, но взема по-малко от еврокомисар (над 20 000 евро).

Меркел е почти наполовина по-нископлатена от американския президент Барак Обама. Той получава 400 000 долара или 376 000 евро годишно, което прави по 31 300 евро на месец, пише "Еко". Обама обаче е по-нископлатен от сингапурския премиер Ли Сиен Лун, чиято годишна заплата се равнява на 1,3 милиона евро.

Довчерашният британски министър-председател Дейвид Камерън е получавал по 16 800 евро на месец, а френският президент Франсоа Оланд - 14 910 евро. Излиза, че фризьорът му е вземал с около 5000 евро по-малко на месец - малко под 10 000 евро според разкритията на сатиричния в. "Льо канар аншене".

Белгийският премиер Шарл Мишел получава бруто 227 000 евро годишно или чисто 10 786 евро на месец, .е. малко повече от бръснаря в Елисейския дворец, съобщава "Еко".

От справката се вижда, че месечната заплата на Борисов е приблизително девет пъти по-ниска от тази на Меркел, над осем пъти по-ниска от тази на Камерън, над седем пъти по-ниска от тази на Оланд и над пет пъти по-ниска от тази на Мишел. 

По данни на Евростат брутният вътрешен продукт на глава от населението в България е малко над шест пъти по-малък от германския, малко над пет пъти по-малък от френския, над шест пъти по-малък от британския и малко под шест пъти по-малък от белгийския.