С публикации по интернет продължава конфликтът между русенският митрополит Наум, който наскоро критикува патриарх Неофит, и ръководството на Българската православна църква.

Наскоро митрополит Наум писа в сайта на Русенската митрополия, че не е редно патриархът да взима еднолично решение за благословението на издания на Светата рилска обител, тъй като това според него е в правомощията на Светия Синод. Става въпрос за юбилейни книжки по повод 1070 години от успението на св. Йоан Рилски

"Патриарх Неофит продължава да е в плен на лица, които подвеждайки го, заради собствени користни цели или непоправима човешка глупост и амбиции, поставят личността му в конфликт със Св. Синод, внушавайки му да взема разни неадекватни решения, които не са от неговата компетентност или правомощия", написа митрополитът.

Той отбелязва още, че трябва да се следва Устава на БПЦ, в който ясно са постановени правомощията, защото сега се налага Синодът да "приема за сведение" решения на патриарх Неофит.

"Архиереите в БПЦ, било то патриарси или митрополити, идват и си отиват от този свят, но установените порядки и правила в живота и устройството на БПЦ са важни и необходими и не бива да бъдат пренебрегвани с лека ръка, защото традициите и приемствеността са онези, които са съхранили св. ни Православие през вековете и до днес!”, каза още Наум.

Днес на официалният сайт на Светия Синод бе публикувано уточнение на Рилската света обител в защита на патриарха.

"Отпечатаните наскоро книжки от Рилската света обител - Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец и Завет на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец са получили не само одобрението и благословението на Светейшия ни Патриарх, но и това на Св. Синод в пълен състав.”

Решението, поясняват още от Светата обител, е било поместено и в двете издания с голям шрифт, а подобни примери в църковната практика има достатъчно. В такива случаидо знанието на вярващия народ е свеждано едно, или друго предстоящо събитие, а името на Негово Светейшество, като изразител на волята на Св. Синод, стои като гарант за неговата изрядност по отношение на установения от Устава на БПЦ църковно-административен ред, който по презумпция подразбира и синодалното устройство на нашата Църква.