Грозен махленски скандал с участието на главния прокурор Сотир Цацаров, пълен с лични нападки и гарниран с елементи на слаб театър на абсурда. Това се разигра на днешното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) при обсъждането на предложението на членовете му Соня Найденова и Калин Калпакчиев да се направи проверка на публикацията в сайта "Биволъ" за празненството на новоизбраната за районен прокурор на Несебър Радост Бошнакова, на което е присъствал колегата им Ясен Тодоров, разказва "Правен свят". В ресторанта в Поморие, собственост на свързан с организираната престъпност в региона, са били и много магистрати, както и главният секретар на МВР Георги Костов.

Мнозинството яростно, с отправяне на обиди и квалификации, успя да парира дори опита за нормален дебат по темата като превърна заседанието в обвинение към предложилите проверката, че рушат имиджа на съдебната власт, а чуха се сравнения с Инквизицията и със сталинските чистки.

"Границата е премината и връщане назад явно няма", резюмира изострените до краен предел лични конфликти между членовете на съвета Ясен Тодоров.

"Моля ви да прекратим унижението на Висшия съдебен съвет с начина, по който се отнасяме един към друг", реагира на случващото се председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Васил Петров обобщи: "Достатъчно се изложихме".

Началото. Калин Калпакчиев представя предложението и обяснява, че целта му е да се защити авторитета на засегнатите и на правосъдието. Веднага след него думата взема Ясен Тодоров, разказва "Правен свят".

Ясен Тодоров: Това е неколегиално, някакъв пасквил

"Аз съм огорчен от поведението на Соня Найденова и Калин Калпакчиев. Това е неколегиално, най-елементарно бе да ме попитате, както сториха ваши колеги. Целта тук не е да се извърши проверка и да се защити авторитета на засегнатите, а да се даде публичност на този пасквил, която за ваше съжаление не получи от излизането на публикация", започва той. И като лично засегнат, решава да направи нещата лични и за Калпакчиев: "Лично аз съм споделял с вас за сигнали срещу вас или съпругата ви, които са били явно неоснователни и не са били образувани проверки". Посочени са и враговете, с които Калпакчиев и Соня Найденова са действали в пълен синхрон- следователят Бойко Атанасов, бившият министър на правосъдието Христо Иванов и "Биволъ".

"Всеки, който ме е попитал е разбрал истината. С опита си да очерните мен, нанасяте тежък удар върху правосъдието, очерняте огромна част от магистратите в Бургас, които са достойни хора. Не знам как се чувстват те в това ваше начинание", казва още Тодоров.

След това той обяснява, че е много огорчен и започва да иронизира.

 "Но все пак, проектът за предложение е много мек - не искате комисия към президента, междуинституционална комисия с европейски експерти. Твърде вероятно е да съм оказал натиск на конкурса за младшите прокурори, нали дъщеря ми се класира, може да съм изнесъл казус. Наскоро в една публикация едва ли не написаха, че съм осиновил новия шеф на спецпрокуратура. Може и трябва да се изследва целия ми път от детската градина, състудентите ми от Симеоново по дефиниция са лоши юристи и закоравели мошеници", добавя той.

Погребахме един човек, друг го разболяхме

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев заявява, че точката трябва да бъде изключена от дневния ред. Намесва се Румен Боев, който съобщи, че случаят е бил обсъден в етичната комисия на прокурорската колегия. И не вижда нищо неетично в едно събиране.

 "Едно събиране, в което участват най-вече магистрати и двама служители на МВР, не виждам нищо неетично. Не налага нищо повече да се извършва – не е етично за хората, които са на първа линия. Една година ни остава, да се отърсим от вътрешните си междуособици. Продължаваме да си уронваме нашия авторитет. Погребахме един човек (имайки предвид вероятно Камен Ситнилски-б.р.), един го разболяхме…", заявява той.

Соня Найденова решава да отговори:

"Не съм си позволявала да класирам медиите на приятелски или неприятелски, дори и в практиката на нашия състав са образувани проверки в най-различни медии. Не мисля, че фактът, че в една конкретна медия има публикация, придава негативен оттенък на нашето предложение , нито, че когато двама души мислят по един начин, това ги прави заговорници. Противоречията не ни правят неприятели", казва тя. И допълва: "Случаят, за който Боев спомена - името дори и не се споменава в тази зала след неговата смърт. Името на Камен Ситнилски".

Тук се включва Юлиана Колева, според която от публикацията личи жълтия характер. 

"Веднага след публикацията в сайта "Биволъ" Тодоров даде обяснение пред етичната комисия. То беше подкрепено и от изложението от фактите на хората, присъствали на тази вечеря, провела се в ресторанта на лице, свързано с организираната престъпност. От публикациите личи жълтия характер, заформя конспиративен кръг от магистрати и организирана престъпна група от района. По най- вулгарния начин се публикуват снимки на хора със съмнително поведение и хора от изпълнителната и съдебната власт", казва тя.

В ресторанта не е имало външен човек със съмнителна дейност, твърди тя. "Какво да проверим? Чий е ресторантът ли? Бошнакова каза, че не е организирала вечерята в Несебър, а в Поморие, именно защото тя е от Несебър. Какви скрити пластове търсим зад тази вечеря?", пита Колева.

Цацаров към Калпакчиев: Само в Икеа ли се храните? Личи ви

В дискусията тук се намесва главният прокурор Сотир Цацаров.

 "Това е поредният сигнал и интрига", заявява той.

След това изложи вижданията си за медиите и кои от тях принадлежат на политически и икономически кръгове. После главният прокурор решава да внесе разделение между Калпакчиев и Найденова. И обявява, че "не гори от позитивни чувства към Калпакчиев, но последователността, с която действа, изисква уважение, защото не се е отклонил от идеите и целите си, което е похвално". "Странното е личностната метаморфоза на Соня Найденова – от един убеден защитник на едни идеи, в един момент премина в други", казва Цацаров и допълва: "Последователността на Найденова поставя въпроси".

След това съобщава, че и той, и правосъдната министърка Екатерина Захариева са имали покани за тържеството в Поморие. 

"Не съм отишъл, иначе сега щяхте да тържествувате - вие, въпросните медии и Христо Иванов. Да си кажем нещата с истинските им имена. Един главен прокурор е свикнал да го заливат с всякаква помия", казва Цацаров.

Следва кратка, но съдържателна размяна на реплики с Калпакчиев.

"Кое беше последното заведение, в което влязохте и сте проверили собственика му?", пита Цацаров.

"В "Икеа", е отговорът.

 "Само там ли се храните, личи ви", репликира главният прокурор.

После обяснява, че се поинтересувал кой ще присъства на тържеството на Бошнакова, но човек не можело да знае собственика на всяко заведение. 

"Дайте ни правила за личната хигиена – само вкъщи и в "Икеа"?. Далеч съм от мисълта, че само там се храните. Да гласуваме и този цирк да приключи", приключва изказването си Цацаров.

Следва реплика от Найденова: "Благодаря на Цацаров, че прави анализ на моето поведение. Аз няма да правя анализ на обещанията му, които е давал публично".

Малко лични спомени за един рожден ден

Магдалена Лазарова решава да разкаже на колегите си за магистрат, който отишъл на рожден ден на съученик и на съседната маса се оказал един от добре облечените бизнесмени по онова време, последвала дисциплинарка, човекът не бил наказан, но се разболял."Спомням си какъв отзвук имаше сред колегите и сме се притеснявали да ходим на рожден ден", каза тя и допълни: "Замислям се дали въобще трябва да отида на почивка на нашето Черноморие, защото не знам кой е собственик на заведението, в което ще седна".

В залата се чуват гласове: "То и в Гърция може да е така" и "В Хавай е така, Магдалена".

Лов на вещици, инквизиция...

Тук в дебата се включва Михаил Кожарев, който заявява, че слушайки дискусията се сетил за средновековието, инквизицията, лова на вещици, после стига до сталинизма. Съобщава на колегите си, че наскоро научил за науката "Демонология".

"Защо се ограничаваме само с проверка?Нека да направим една работна група и да посочим процедура за посещение на заведенията, извън "Макдоналдс", "Икеа" и "Кентъки", да предложим изменения в Конституцията и законите", пита Румен Георгиев.

"Важният разговор не се проведе за пореден път. А той не е в сферата на конспирациите и личните подозрения и обиди, а за това какво трябва да е поведението на съдията при неговите лични контакти", отговаря Калпакчиев.

Съдийската професия е голгота

И продължава: "Аз нямам самочувствието да напиша такива стандарти за поведение, затова ще цитирам покойния Румен Янков: "Съдийската професия е голгота" - тя включва самотата, изтощителността на усилията, лишенията и т.н., но и нещо важно – че не бива да се оплакваш, защото не бива да е друго, ако е, значи има грешка...Нашата работа е попска" – за морала и ограниченията, в църквата не се влиза с минижуп или по къси панталони и това е само най-баналното, което не може".

Докато Калпакчиев говори, главният прокурор тръгва да излиза от залата. "Точно сега трябва да излезете г-н Цацаров, Румен Янков не е интересен", обръща се Калпакчиев към главния прокурор. "Трябва да подпиша документ, хич не си мислете, че е заради Вас", отговоря му Цацаров и между двамата се заформя поредния спор с реплики за това кой и дали може да се сравнява с Румен Янков.

След час дискусия думата взема Галина Карагьозва. Тя говори за това как едни медии се определят като вражески от колегите ѝ и са обвинявани в задкулисни цели, а по писаното в други се образуват проверки срещу Лозан Панов и Калин Калпакчиев. "Не ми го казвайте с такъв заканителен тон. Както  е недопустимо да се прави сега, така е недопустимо и срещу Панов и Калпакчиев. Сега чувам за това от вас. Няма двоен стандарт", прекъсва я главният прокурор.

Намесва се и Узунов, който казва на Карагьозва да замълчи. Тя му отвръща да не ѝ казва да мълчи. "Хайде да не ми държите такъв тон", реагира той.

"Преди да продължим с продуктовото позициониране и историческите ретроспекции, моля ви, да прекратим унижението на Висшия съдебен съвет", призовава Лозан Панов. "Представете си как изглеждат магистратите, след като ние сме техните представители".

На финала с 20 гласа "против" и три "за" – на Найденова, Калпачкиев и на объркалия се Румен Боев, е решено проверка да няма. Страстите обаче са все така бурни и представляващият ВСС Узунов се обръща към говорещата Карагьозва: "Този тон ще го държите вкъщи".  Камен Иванов реагира на Узунов: "Като гледам какъв тон държите на дамите, ме карате да се чувствам неудобно".

А Васил Петров призовава към успокоение с думите: "Достатъчно се изложихме".