Носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, е разрешено само в регистрираните молитвени домове и храмове и у дома. На улицата и на обществени места то не е позволено и е в нарушение на закона.

Това обясни председателят на Комисията по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев, цитиран от БГНЕС. Комисията по вероизповеданията и правата на човека прие на второ четене Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, известен като закона за бурките.

„Това не е Закон за бурките. Това е Закон за носене на платове, маски и предмети, които прикриват лицето. Основният въпрос, който искаме да решим, е националната сигурност и сигурността на обикновения гражданин. По време на мирни демонстрации и шествия в последните години се появяват хора, които слагат маски на лицето си и започват провокации. Те застрашават включително здравето и живота на децата и на гражданите, които са излезли да протестират”, каза още Велчев.

Той даде за пример с футболни фенове, които прикриват лицето си, за да могат да извършват противозаконни действия. „Същото се отнася и за тези, които под формата на религиозни убеждения носят такива покривала на лицето. В обществото няма гаранция, че такива хора няма да извършат противообществени прояви и престъпления. Затова се приеха тези промени”, допълни Красимир Велчев.

Контролът по спазването на закона ще се осъществява единствено от МВР. Глобата за първо нарушение ще е 500 лв., за второ и всяко следващо - 1500 лв. Ако е било извършено от държавни служители, глобата ще е 500 лв. за първо и 2000 лв. за второ и всяко последващо нарушение.

„По вносител бяха предвидени други законодателни мерки за лишаване от свобода, но се съобразихме със становище на главния прокурор, в което казва, че когато става дума за принуда на носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето и сега в Наказателния кодекс е предвидено до 6 години лишаване от свобода за хора, които принуждават. Когато става дума за склоняване обикновено се отнася за малолетни. Не можеш да тръгнеш да склоняваш един човек на 50 години да си слага бурка или да си покрива главата”, коментира Велчев.

Според него подрастващото поколение и децата трябва да бъдат опазени. Втората крачка, която трябвало да се направи, били промени в Наказателния кодекс – да се обмисли добре една такава форма, която да възпира хора, които се опитват да склоняват, да заплащат носенето на такова облекло.