Парламентът прие процедурни правила за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Мандатът на настоящия председател Стоян Мавродиев изтече преди месец. Гласуването на решението бе предшествано от дълги дебати, като основният упрек на опозицията бе, че срокът за издигане на номинации е само 5 дни.

"Днес ще гласуваме правила, с които ще стане ясно, че това е един предрешен вот за бъдещ председател на КФН. Как да направиш предложение, след като днес, гласувайки правилата, започват да текат 5 дни, от които събота и неделя са първите два".

Това заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Йордан Цонев (ДПС) изтъкна, че движението няма да подкрепи решението за процедурните правила. Той припомни, че процедурата е трябвало да започне преди три месеца. И този състав на комисията е трябвало да проведе стрес-тестове и прегледа на активите на пенсионните и застрахователните дружества.

"Кое налага, сега, две седмици преди приключването на парламентарната сесия, това бързане. Бързане, в което се нарушават обичайните срокове от 14 дни за номинации", попита Цонев.

Делян Добрев (ГЕРБ) отговори, че новият шеф на КФН трябва да се избере по най-бързия начин, защото и двама от зам.-председателите са с изтекъл мандат. И допълни, че ако председателят бъде избран до края на месеца, то в началото на септември той ще може да направи предложение за свои заместници.

"Трябва да се бърза, защото капиталовият пазар е изключително важен за икономиката. Изключително е важен за това да имаме по-висок икономически растеж, отколкото имаме в момента. Отлагайки с няколко месеца, единственото, което ще постигнем, е да забавим процеса на възстановяване на капиталовия пазар", коментира още Добрев.

Съпартийката му Менда Стоянова допълни, че съпротивата е не толкова заради правилата, колкото заради предстоящата смяна на председателя. Тя припомни, че мандатът на сегашният председател е изтекъл на 18 юни, а парламентът е трябвало да избере нов председател до 18 май.

"За мен са много чудни твърденията на лявата страна, че, видите ли, сроковете, които са предложени в процедурата, няма да им бъдат достатъчни за да могат да предложат кандидат. Не искам да ви напомням как в тази зала избрахте шеф на ДАНС", заяви Стоянова.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев припомни, че има писмо от Европейската комисия по повод провеждането на стрес-тестовете, в което се казва, че има притеснения относно това дали те ще се проведат в условията на прозрачност и безпристрастност.. Кънев бе категоричен, че стрес-тестовете трябва да се направят от новото ръководство, а Мавродиев нямал доверие дори в парламентарната група на ГЕРБ.

"Бърза се, защото ЕК няма да признае стрес-тестовете, извършени от проваленото и нефункциониращо ръководство на КФН. Освен персонални, комисията има и структурни проблеми".

Това каза Кънев.

"Не ни размахвайте писмото на ЕК като бухалка, защото още повече ни потвърждавате съмненията, че се прави в услуга на един икономически кръг с неговите връзки в Брюксел".

Това му отговори Цонев.

Мартин Димитров (Реформаторски блок) предложи в правилата да бъде записано, че неправителствени организации могат да правят номинации, които да се внасят от депутати. Това предложение обаче не бе прието, като не бе подкрепено от по-голямата част от парламентарните групи на ГЕРБ и БСП. Димитров каза още, че е станала обичайна практика да има регулатори, чиито председатели са с изтекъл мандат. Според него БСП и ДПС искат настоящият състав на КФН да продължи да работи.