Франция отново е ранена, светът е потресен от трагедията в Ница, за което Клуб Z съобщи, информацията се обновява. Жертвите на атентата до този момент са 84, ранените – 200, 18 от тях с опасност за живота. Има и загинали деца.

Кървавата драма се разигра снощи около 23 ч. местно време. Хладилен камион се вряза в хилядно множество, празнуващо Деня на Бастилията – национален празник на Франция. В продължение на 2 км 9-тонният камион гази множеството.

Пряк свидетел на трагедията е известният германски журналист и блогър Рихард Гутяр. Предлагаме ви споделеното от него за онлайн изданието на “Шпигел”.

- Господин Гутяр, вие сте в Ница. Нападението е станало точно пред вашия хотел. Какво видяхте?

Бях на балкона на хотелската си стая. Зарята по повод националния празник на Франция току що беше приключила. Изведнъж се появи бял камион. Не му беше мястото тук. Всички улици бяха затворени за движение. Камионът се придвижваше много бавно, чуха се викове на възмутени граждани. Беше странно и започнах да снимам с мобилния си телефон.

- Какво се случи след това?

Моторист (полицай – б. р.) се приближи към камиона и в движение направи безуспешен опит да отвори вратата на кабината откъм шофьора. Беше като на филм. На кръстовището полицаи откриха огън. Тогава шофьорът даде газ и прегази първите хора. Дали го е направил заради стрелбата или точно така го е планирал, не мога да преценя. Това би било спекулация. (Впоследствие става ясно, че всичко е било планирано. Същия ден атентаторът е взел камиона под наем – б. р.) 

- Вие слизате на улицата. И там ли снимахте?

Да, правих снимки, също и видео. Съвсем съзнателно обаче реших да не публикувам снимковия материал в туитър или фейсбук. Вместо това изпратих всичко на редакцията на телевизия Ен Де Ер (германски обществен тв канал – б. р.). Там професионалисти решават какво и как да се публикува.

- Защо сте в Ница? 

Взех си няколко дни отпуск, тук съм на частно посещение. За пръв път исках да преживея националния празник на Франция. През целия четвъртък по улиците минаваха полицейски коли, пожарни и военни. Това беше огромен спектакъл. В късната вечер той се превърна в истински кошмар.