КЕВИН РОЛИНСЪН, АНЖЕЛИК КРИСАФИ, ВИКРАМ ДОД

Франция отново е зашеметена след още една нощ на касапница, оставила десетки хора мъртви и десетки ранени.

ТЕРОР: НАД 80 ЖЕРТВИ И ДЕСЕТКИ РАНЕНИ В НИЦА

Все още е твърде рано да се спекулира върху мотивацията, идентичността или възможната принадлежност на един нападател, който насочи камиона си през тълпата в Ница, в южната част на страната. Но това е най-новото от поредицата кървави нападения след убийствата в редакцията на „Шарли ебдо“ през януари 2015 г.

Съобщено беше за поне 80 загинали в Ница и техните имена – когато станат известни – ще бъдат добавени към десетките, които загубиха живота си при атаките в Париж през ноември миналата година, тези, които бяха убити в редакцията на „Шарли ебдо“, тези, които загинаха при последващата атака срещу еврейски супермаркет. Много още нападения са били осуетени, казват френски официални лица.

ТУНИЗИЕЦЪТ, ОКЪРВАВИЛ НИЦА, БИЛ ОСЪДЕН ПРЕЗ МАРТ

След ноемврийските атаки в Париж френското правителство обяви извънредно положение, с което бяха ограничени гражданските свободи. То позволява на полицията да извършва обиски без заповед и да поставя хора под домашен арест извън нормалния правен процес.

Разследване на френския парламент на терористичните атаки от миналата година в Париж отбеляза многобройни пропуски на френските разузнавателни служби.

ОЛАНД: ФРАНЦИЯ Е В СЪЛЗИ, НО ВИНАГИ ЩЕ Е ПО-СИЛНА ОТ ФАНАТИЦИТЕ

Беше създадена парламентарна комисия, която да направи оценка на неспособността да бъдат предотвратени серия от атаки, при които загинаха общо 147 души през 2015 г. - от нападението с огнестрелно оръжие през януари срещу редакцията на „Шарли ебдо“ и магазин за еврейски храни до координираните огнестрелни и бомбени нападения на 13 ноември край националния стадион, в барове и ресторанти и на рок концерт в залата „Батаклан“.

Комисията подчерта "глобалния провал" на френското разузнаване и препоръча пълно преразглеждане на работата на разузнавателните служби и създаването на единна, от американски тип, национална агенция за борба с тероризма.

СВЕТЪТ СЛЕД НИЦА: НЯМА ДА БЪДЕМ УПЛАШЕНИ

"Нашата страна не е готова; Сега трябва да сме готови", каза Жорж Фенек, председателят на комисията.

Франция има шест разузнавателни служби, отговарящи за ситуацията пред министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на икономиката.

Докато по време на атаките на Париж убийците избраха нощта, в която националният отбор по футбол на Франция играеше, в Ница нападението беше извършено на националния празник на страната. Денят на Бастилията е един от най-важните в календара на много французи. Той не отбелязва нито началото, нито края на Френската революция - както понякога хората вярват, а представлява значителен удар от страна на френския народ срещу тираничен режим и, като такъв, е израз и на духа на самата Република Франция.

Много от улиците обикновено са затворени за движение - ако не са, на тях се стичат празнуващите. Семейства и приятели се събират, стандартни прояви са фойерверките и други тържества.

Именно едно такова място беше избрано за удар от нападателите. След като са подходили по този начин е трудно да се приеме, че тяхното нападение не е било замислено да бъде насочено в сърцето на френската национална идентичност.

От тази гледна точка нападението в Ница най-малкото е повторение на другите нападения, които Франция преживя през двете най-тежки години след нацистката окупация. В Париж, освен националният стадион, пълен с футболни запалянковци, мишените бяха места, където хората ще се съберат, за да си общуват. При стрелбата срещу „Шарли ебдо“ свободата на словото, с която Франция - подобно на други страни – се гордее, беше атакувана от екстремистите.

Освен тези зверства Франция пострада през август 2015-а, когато въоръжен мъж откри огън по високоскоростен влак, превозващ повече от 500 души, преди да бъде обезвреден от трима американци - двама от които са били войници - и британски пътник. Стрелецът имаше в багажа си няколко оръжия, включително автомат „Калашников“, автоматичен пистолет и бръснач.

През юни тази година мъж, съден преди за тероризъм, уби с нож полицейски началник и съпругата му в техния дом край Париж и популяризира извършеното от него във фейсбук.

В отговор на предишните големи атаки французите се обединиха. Те се събраха на „Площада на Републиката“ - големият площад в източната част на Париж, който притежава огромен символично значение за много французи. Те се събраха също и непосредствено след предлагането на Portes Ouvertes (отворени врати) за тези, които търсят подслон. Те направиха това отново в четвъртък през нощта и остава да се види дали и къде те ще се съберат, за да отбележат отминаването на още една нощ на насилие.

Силите за сигурност в цяла Европа и в САЩ се подготвят за отговор на тенденцията. Барак Обама осъди това, което той определи, че "изглежда е ужасяващ терористичен инцидент" и предложи всякаква помощ, която може да е необходима при разследването.

Британското външно министерство призова всички британци във Франция да бъдат внимателни и да следват инструкциите на местните служители на реда. Първоначалните данни предполагат тактика, която джихадистката пропаганда внушава от няколко години – врязване на превозно средство в тълпата и премазване на хората. Списание, свързано с „Ал Кайда“, призова към тази тактика преди няколко години.

----

* Статията е публикувана във в. "Гардиън". Препечатваме я от БГНЕС.