Франция тъкмо беше започнала да диша спокойно.

Европейското първенство по футбол беше минало без терористична атака. Президентът Франсоа Оланд беше съобщил, че извънредното положение, въведено след атаките в Париж от 13 ноември, ще бъде отменено в края на месеца. Започваха летните ваканции. Икономиката започваше да се съживява.

И се случи това. Атентатът с камион на Деня на Бастилията върху хора, които гледаха фоейрверките на крайбрежието на Ница, има всички признаци на дяволското планиране на Ислямска държава.

ТУНИЗИЕЦ ОКЪРВАВИ НИЦА

Атаката се случи в деня, в който се честваха френските, но и западни ценности - на демокрация и братството. Тя беше прицелена към семейства, включително с деца и бебета, в момент на радост и отмора. Беше насочена към град, който символизира Франция като най-популярната ѝ туристическа дестинация в света и пътеводна светлина на joie de vivre (радостта от живота-б.р.).

Има нещо двойно и тройно ужасяващо в използването на банален 20-тонен камион за доставки, който предизвиква 84 брутални, жестоки и безсмислени смърти. Оръжието и експлозивите могат да бъдат засечени от службите за сигуронст на мониторите. Как може някой да спре камион, който се врязва в множеството?

Възможно е виновникът за насалието от четвъртък е "вълк единак" - който не е бил директно контролиран от "Ислямска държава". Това също ще е двойно и тройно плашещо. "Ислямска държава" може и да не дърпа всички конци, но нейната стратегия и пропаганда създава симпатизанти, които намират своите собствени методи и възможности да убиват "мръсните французи и американци" и другите "неверници".

Атаките от 13 ноември м. г. в Париж донякъде ни заблудиха. Те изискваха значителна логистика и планиране. Лидерите на Ислямска държава се хвалят открито с истинската война, пред която сега се изправя Западът - не само Франция. Тя включва внезапни и плашещо добре планирани атаки в Европа като "нежния пояс" на Запада от индивиди, които са надъхани от джидитските проповеди за омраза и отмъщение, и без да са под директното ръководство на "Ислямска държава".

Целта е ясно формулирана: да провокира ответна реакция от западните хора към мюсюлманите в Европа като се почне с 4,7 -милионното мюсюлманско население във Франция. Последователите на "Ислямска държава" смятат, че като реакция това ще доведе до присъединяването на още много млади мюсюлмани към каузата. 

След атентатите в "Шарли ебдо" през февруари м. г., Батаклан и другите парижки атаки през ноември м. г ., Брюксел през март т. г., тази стратегия се провали. Трябва да се отдаде дължимото на мнозинството обикновени френски и белгийски граждани, че нямаше значими антимюсюлмански реакции. На огромното мнозинство от мюсюлманското население на Европа трябва да отдадем дължимото, че отхвърли извратената логика на "Ислямска държава".

Но още колко дълго може да очакваме хората да реагират с такова търпение и здрав разум? Изборът на Ница като мишена - дали нарочно изчислена от джихадистите, или не - е потенциално експлозивен.

Париж и Брюксел са космополитни, с лек ляв уклон, широко отворени градове. Ница е най-десният от големите градове на Франция - с крайната версия на център-дясно, представена от партията на Никола Саркози, както и крайно десния Национален фронт.

Голяма част от неговото бяло население са наследници на т.нар. pied noirs (французите, които са живели в колониите, но е трябвало да ги напуснат. Основно става дума за Алжир. С края на френското господство те трябва да си тръгнат от Северна Африка в периода 1956-1962 г.).

В Ница освен това има и многобройно мюсюлманско население. То живее в границите на града, не е затворено в "предградия" или в бедни мултирасови квартали както е в Париж или в Лион.

Ако искате да запалите искрата на расовата война във Франция, Ница е един много умен избор.

Коментарът на Джон Личфийлд е публикуван в "Индипендънт". Авторът е кореспондент на медията във Франция от 1997 г.