Френският президент Франсоа Оланд вече потвърди, че случилото се през нощта срещу петък в Ница е от терористичен характер. Млад мъж, каращ камион, се вряза в тълпата минувачи, честващи националния празник, и откри по тях огън. В резултат на атаката загинаха най-малко 84-ма души. Полицията успя да ликвидира терориста.

ТЕРОР: НАД 80 ЖЕРТВИ И ДЕСЕТКИ РАНЕНИ В НИЦА

Подозренията, разбира се, веднага паднаха върху ислямистките терористични организации, стоящи зад последните големи атентати във Франция. Досега нито една терористична групировка не е поела отговорност за атентата в Ница. Но съществуват косвени улики за причастност на ислямистите. Докато официалните рупори на "Дааеш" ("Ислямска държава" - б.р.) отначало пазеха мълчание, на неофициалните страници на привържениците на организацията н социалните мрежи бяха разгърнати пропагандна активност и ликуване по повод събитията в Ница.

ЕТО ТУНИЗИЕЦА, КОЙТО ОКЪРВАВИ НИЦА

Един от представителите на "Даеш" в миналото вече призова да бъдат използвани всички средства за "убийство на неверните американци и европейци, особено омразните мръсни французи", включително т4 "да бъдат мачкани с коли".

Вицепрезидентът на аналитичната компания "Стратфор" Фред Бъртън изтъква, че към подобна тактика призовават и функционерите на "Ал Кайда" в своето пропагандно списание Inspire.

Но и без пропагандните призиви на "Даеш" или "Ал Кайда" е ясно, че леките коли и камионите могат да бъдат ефективно оръжие на терористите. През последните месеци палестинските терористи неведнъж нападаха с коли групи от хора, предимно в Ерусалим, а ислямистите не за първи път копират терористичните методи на палестинските радикали.

-----

* Авторът е германски журналист, кореспондент в САЩ на вестник "Ди Велт", откъдего препечатваме коментара.